Tesla, Şangay’da büyük ölçekli pil fabrikası kuracak

ŞANGAY – Çin devlet haber ajansı Xinhua’nın Pazar günü bildirdiğine göre Tesla Inc, mega paket enerji depolama pilini üretmek için Şangay’da bir fabrika kuracak.

Xinhua’nın bildirdiğine göre, Elon Musk’ın sahibi olduğu Tesla, bu yılın üçüncü çeyreğinde fabrikanın temellerini atacak ve 2024’ün ikinci çeyreğinde üretime başlayacak.

Xinhua, yeni fabrikanın Tesla’nın elektrikli araçlar ürettiği Şanghay’daki mevcut fabrikasını tamamlayacak ve başlangıçta küresel olarak satılmak üzere yaklaşık 40 gigawatt saat enerji depolamaya eşdeğer yılda 10.000 Megapack üreteceğini söyledi.

Yeni fabrika ile Tesla, dünya yenilenebilir enerjiye geçiş yaparken artan küresel enerji depolama talebini karşılamayı umarak, mega paketlerinin üretimini artırmak ve maliyetlerini düşürmek için Çin’in baskın pil tedarik zincirinden yararlanacak.

Tesla, elektrikli otomobil işinden çok para kazanıyor, ancak Mr. Musk, güneş enerjisi ve pil işini otomobil işiyle aynı ölçüde genişletmeye kararlıdır.

Çinli pil şirketi CATL, enerji depolama pillerinin tedarikinde Tesla dahil müşterilerle işbirliğini derinleştiriyor. CATL başkanı Robin Zheng, enerji depolama pillerinin elektrikli araçlara güç sağlayan pillerden daha büyük bir pazara sahip olmasını bekliyor.

Tesla’nın Megapack’leri için California, Lathrop’ta yılda 10.000 adet üretebileceği bir fabrikası var.

Şirket, Model 3 otomobillerini 2019 yılında Şangay’da üretmeye başladı ve şu anda haftada 22.000 otomobil üretebiliyor.

Tesla, 2022’nin üçüncü çeyreğinde talebin zayıflamaya başlaması ve Ocak ayında dünya çapındaki kilit pazarlarında agresif fiyat indirimlerine yol açması nedeniyle Şanghay’da artan stoklarla mücadele etti.

Dünyanın en büyük otomobil pazarı olan Çin’de elektrikli araç satışlarındaki büyüme, 2023’ün ilk iki ayında yaklaşık yüzde 20’ye kadar yavaşladı.

READ  İsrail-Hamas savaşı: Filistinlilere Refah'ın bazı kısımlarını boşaltma emri verildi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir