Milyonlarca insan, Kanada orman yangınlarından çıkan duman nedeniyle tehlikeli hava soluyor

NEW YORK (AA) – Kanada’daki orman yangınlarından çıkan duman ABD’nin Doğu Kıyısı ve Orta Batı’sını kapladı Çarşamba günü sağlıksız bir sis her iki ülkenin başkentlerini kapladı, büyük havalimanlarındaki uçuşları durdurdu ve birinci lig beyzbol maçlarını erteledi. Ve salgın, insanları maske için balık tutmaya sevk ediyor.

Kanadalı yetkililer diğer ülkelerden ek yardım istedi Ülke genelinde 400’den fazla kişi, halihazırda 20.000 kişiyi yerinden eden yangınla mücadele ediyor. New York metropol alanı, merkezi New York eyaleti ve Pensilvanya ve New Jersey’in bazı bölgelerine yayılan tehlikeli düzeyde kirletici içeren hava. Sağlıksız hava Kuzey Carolina ve Indiana’ya kadar yayılarak milyonlarca insanı etkiledi.

Dr. Ken Strump, New York, Syracuse’dan kehribar bir dişle kaplı bir Facebook gönderisinde “Havanın tadını alabiliyorum” dedi. Daha sonra telefonda dumanın biraz başını döndürdüğünü söyledi.

ABD Çevre Koruma Dairesi’nin hava kirliliği ölçümü olan hava kalitesi endeksi, Syracuse, New York City ve Pensilvanya’daki Lehigh Valley’de zaman zaman 400’ü aştı. 50 veya daha düşük bir seviye iyi kabul edilir; 300’ün üzerindeki her şey “tehlikeli” olarak kabul edilir ve sağlıklı insanlara bile açık havada fiziksel aktiviteyi sınırlamaları tavsiye edilir.

Baltimore’da Debbie Funk, kocası Jack Hughes ile birlikte Patapsco Nehri’ne bakan ulusal bir anıt olan Fort McHenry’de günlük yürüyüşlerini yaparken mavi bir cerrahi maske takıyor. Rüzgar suyun üzerinde yoğun bir şekilde asılı duruyor ve ufku kapatıyordu.

Funk, “Bu sabah dışarı çıktım ve duman gibiydi” dedi.

Kanadalı yetkililer, ülkenin en kötü orman yangını mevsimi olmaya doğru şekillendiğini söylüyor. İtfaiye ve çevre yetkilileri, normalden daha kuru bir zeminde başladığını ve çok hızlı bir şekilde hızlanarak ülke genelindeki itfaiye kaynaklarını tükettiğini söyledi.

READ  Rusya seçimleri: Aşamalı anket Putin'e bir dönem daha kazandırabilir

Ülkenin yanan bölgelerinden gelen duman geçen aydan beri ABD’ye doğru sürükleniyor, ancak Quebec’te Ulusal Temiz Hava Günü olan Çarşamba günü yaklaşık 100 kişinin kontrolden çıktığı düşünülen son yangınlar nedeniyle daha da arttı. Kanada.

Kanada’nın başkenti Ottawa’da duman o kadar yoğundu ki, Ottawa Nehri’nin karşısındaki ofis kuleleri zar zor görülüyordu. Toronto’da Yili Ma, yürüyüş planlarının iptal edildiğini ve Kanada’nın sevilen yaz mevsimi restoran teras geleneğinden vazgeçtiğini söyledi.

31 yaşındaki “Maskemi bir yılı aşkın süredir takıyorum ve şimdi dünden beri takıyorum” diye yakındı.

Quebec Başbakanı François Legault, eyaletin şu anda yaklaşık 40 yangınla mücadele etme kapasitesine sahip olduğunu ve diğer eyaletlerden gelen düzenli takviye kuvvetlerinin Nova Scotia’daki salgınlar nedeniyle zorlandığını söyledi. Ve başka yerlerde.

Kanada Kurumlar Arası Orman Yangın Merkezi sözcüsü Jennifer Kamau, ABD, Avustralya, Yeni Zelanda ve Güney Afrika’dan 950’den fazla itfaiyeci ve diğer personelin geldiğini ve yakında daha fazlasının geleceğini söyledi.

Washington’da Beyaz Saray sözcüsü Karine Jean-Pierre, Başkan Joe Biden’ın Kanada’ya 600’den fazla itfaiyeci ve ekipman gönderdiğini söyledi. Yönetiminin yardım sağlama konusunda bazı ABD valileri ve yerel yetkililerle temasa geçtiğini söyledi.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Twitter’da Biden ile telefonda görüştüğünü söyledi ve “Biz bu yıkıcı orman yangınlarıyla savaşmaya devam ederken Amerikalıların sağladığı tüm yardımlar” için kendisine teşekkür etti.

Legault, Kuzey Quebec’in en büyük kasabası – yaklaşık 7.500 nüfuslu Chibougamau – Salı günü tahliye edildiğini ve kuzeydeki Cree kasabası Misticini’de yaşayan yaklaşık 4.000 kişinin Çarşamba günü tahliye edilmesi gerekebileceğini söyledi. Ancak o günün ilerleyen saatlerinde Mysticini Şefi Michael Bedawapano, topluluğunun güvende olduğunu söyledi ve bölge sakinlerinden Cree yetkililerinden talimat beklemelerini istedi.

Doğu Quebec Çarşamba günü biraz yağmur gördü, ancak Montreal merkezli Kanada Çevre Meteorolojisti Simon Legault, orman yangınlarının en yaygın olduğu Quebec merkezinin uzak bölgelerinde birkaç gün boyunca önemli bir yağmur beklenmediğini söyledi.

READ  2024 Oscar'larının en iyi kırmızı halı görünümleri

ABD Ulusal Hava Servisi’nden bir meteorolog olan Zach Taylor, orta ve doğu ABD’deki mevcut hava modelinin esasen bir sis olduğunu söyledi. Bu hafta sonu veya önümüzdeki hafta başında biraz yağmur Kuzeydoğu ve Orta Atlantik’te havanın biraz açılmasına yardımcı olacak, ancak yangınlar kontrol altına alındıkça veya söndürüldükçe daha fazla rahatlama sağlanacak, dedi.

New York Valisi Cathy Hochul, hükümet tesislerinde 1 milyon N95 maskesinin satışa sunulacağını söyledi. New York şehri plajları kapattı ve Belediye Başkanı Eric Adams, sakinlere ufuk çizgisinden duman yükselirken mümkün olduğunca içeride kalmalarını söyledi. Bronx ve Central Park’taki hayvanat bahçeleri erken kapandı ve hayvanlarını içeri aldı.

Federal Havacılık İdaresi, duman görüşü kısıtladığı için LaGuardia Havalimanı’na bazı uçuşları durdurdu ve Newark Liberty ve Philadelphia’ya uçuşları yavaşlattı. Ayrıca, yoğun sisin Washington Anıtı’nı kapladığı ve dış turların iptal edilmesine neden olan Washington dışındaki Dulles Uluslararası Havalimanı’ndaki gecikmelere de katkıda bulundu.

Major League Baseball, New York ve Philadelphia’daki oyunları ve hatta Brooklyn’deki bir WNBA maçını askıya aldı.

Broadway’de “Killing Eve” yıldızı Jodie Comer nefes almakta güçlük çekti ve 10 dakika sonra “Prima Face” matinesinden ayrıldı; Gösteri organizatörleri, gösterinin bir yedek oyuncu ile devam ettiğini söyledi. “Hamilton” ve “Camelot” Çarşamba akşamı performanslarını iptal etti ve “Hamilton” organizatörleri hava kalitesinin kötüleşmesinin “birçok sanatçımızı performans gösteremez hale getirdiğini” söyledi. Central Park’ta, açık havadaki popüler Shakespeare in the Park performansları Cuma gününe ertelendi.

Birçok eyaletteki okullar, teneffüsleri içeriye kaydırarak sporları ve diğer açık hava etkinliklerini iptal etti. Wilmington’daki Delaware Park’ta Çarşamba ve Perşembe günleri canlı at yarışı iptal edildi. Sanal bir 5K olan Küresel Koşu Günü organizatörleri, katılımcılara planlarını hava kalitesine göre ayarlamalarını tavsiye etti.

READ  Boeing Starliner mürettebatının fırlatma girişimi, son geri sayımın hemen öncesinde iptal edildi

New Jersey devlet dairelerini erken kapattı ve bazı siyasi gösteriler iç mekanlara taşındı veya Manhattan’dan Harrisburg, Pensilvanya’ya ertelendi. Çarpıcı Hollywood yazarları New York metropol bölgesinde toplandı.

Duman, ciddi astım ve bronşit nöbetleri geçiren 67 yaşındaki Vicky Burnett gibi insanlar için sağlık sorunlarını şiddetlendirdi.

Burnett, Çarşamba sabahı Farmington Hills, Michigan’da köpeklerini gezdirdikten sonra, “Geldim ve öksürmeye başladım ve tekrar yatağa atladım” dedi.

Ancak, yalnızca kendisini değil, Kanadalıları da önemsediği konusunda ısrar etti.

“Talihsiz bir durum ve bununla ilgili bazı sorunlarım var ama yardım almaları gerekiyor” dedi.

___

Gillis Toronto’dan bildiriyor. Associated Press muhabirleri Randall Chase, Dover, Delaware; Albany, New York’ta Michael Hill; Dallas’ta David Koenig; Washington’da Amir Medeni; Mechanicsburg, Pensilvanya’daki Brooke Schultz; Harrisburg, Pensilvanya’dan Mark Scolforo; Baltimore’da Leah Skeen; Buffalo, New York’ta Carolyn Thompson; Philadelphia’da Ron Todd; West Bloomfield, Michigan’da Corey Williams; ve New York’ta Ron Blum, Mark Kennedy, Jake Offenhardts, Karen Matthews ve Julie Walker.

___

Bu haber, Quebec’teki yağmur tahmini hakkındaki bilgileri, Quebec Başbakanı François Legault’a değil, Montreal merkezli Kanada Çevre Meteoroloji Uzmanı Simon Legault’a düzeltti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir