İspanya seçimleri: PP önde ama hiçbir parti hükümeti kurmaya yetecek kadar mutlak destekle çıkamadı

Marcos del Mazo/Lightrocket/Getty Images

Pazar günü Madrid’de bir kadın oyunu kullandı.



CNN

ispanya O zaman sancılı siyasi müzakerelere mahkûm görünüyor Pazar günü seçim, hiçbir parti tek başına bir hükümet kurmaya yetecek kadar parlamento sandalyesi bulamadı. Bir ittifak için beklentiler artık belirsizliğini koruyor.

Oyların %99’u sayılırken, merkez sağ Partido Popular (PP) 136 sandalye kazanma yolunda ilerliyor. PP’nin potansiyel koalisyon ortağı, sonradan görme aşırı sağ Vox partisinin 33 sandalye kazanması bekleniyor.

Bu arada, Başbakan Pedro Sánchez’in iktidardaki merkez sol Sosyalist Partisi 122 sandalye kazanma yolunda ilerliyor ve koalisyon ortağı Sümer muhtemelen 31 sandalye kazanacak.

Oscar del Bozo/AFP/Getty Images

Taraftarlar, PP genel merkezinin önünde seçim sonuçlarını bekliyor.

Bir parti veya koalisyonun hükümeti kurabilmesi için 350 sandalyeli mecliste 176 sandalyelik çoğunluğu sağlaması gerekiyor.

PP lideri Alberto Nunez Feijoo, parti genel merkezinde yaptığı konuşmada “çok gururlu” olduğunu belirterek, partisinin oy oranını %21’den %33’e yükseltmesini övdü.

PP genel merkezindeki parti benzeri atmosfere rağmen, muhalefet destekçileri CNN’e açık bir zafer beklediklerini söylediler.

Madrid’de İngilizce profesörü olan Mercedes Gonzalez, “Daha fazlasını alacağımızı düşündük” dedi.

Madrid’den 21 yaşındaki bir web tasarımcısı olan Fernando del Rio da memnun olmadığını söyledi. “İnsanlar sosyalist hükümete karşı seslerini yükselttiler ama bu oylamalarda gerçekleşmedi” dedi.

Bu arada taraftarlar, Sosyalist Parti genel merkezinin önünde tezahürat yaptı.

Emekli bir memur olan 64 yaşındaki Agustin Salutes, CNN’e sonuçlardan memnun olduğunu söyledi. Çünkü bu kadar çok oy almayı beklemiyorduk. Kaybedeceğimizi düşündük. Sanchez’e karşı zorlu bir kampanya” dedi.

Saludes, “(Sanchez)’in yatırımı kazanmak için Katalonya ve Bask Bölgesi’ndeki bağımsızlık yanlısı partilerle anlaşma yapması gerekiyor.”

Pazar günkü oylama, partisinin Mayıs ayındaki bölgesel ve yerel seçimlerde büyük başarısızlıklar yaşamasının ardından Sánchez için siyasi bir kumardı. Kıta genelinde Avrupa siyasetinde sağa kaymanın ortasında, PP o ay büyük zaferler elde etti.

READ  Honduras, Tayvan ile bağlarını kesti, Çin ile bağlarını açtı | politik haberler

Anketlerin çoğu, PP’nin Pazar günü daha fazla oy kazanacağını tahmin ediyor, ancak parlamentoda tam çoğunluğu sağlayamayacak, bu da aşırı sağcı Vox partisiyle koalisyon kurması gerekeceği anlamına geliyor.

Böyle bir düzenleme, aşırı sağcı bir partinin on yıllardır ilk kez hükümete girmesiyle tartışmalara neden olabilirdi. Ancak Pazar günkü oy sayımı, sağcı bir koalisyon oluşturmak için kolay bir yol sunmuyor.

Kadınlar ve LGBTQ kişiler için eşit korumaları geri alan politikaları destekleyen Vox, Pazar günü yapılan son ankette, son seçimde kazandığı 52 sandalyeden bazılarını kaybetti.

Birçoğu daha önce Sánchez hükümetini destekleyen birkaç küçük bölgesel parti de sandalye kazanmaya hazırlanıyor.

Madrid Complutense Üniversitesi’nde profesör olan Andres Villena, oylamadan önce CNN’e yaptığı açıklamada, Sánchez’in seçim için “karmaşık bir satranç hamlesi” yaptığını ve Ulusal Parti’nin kuzeybatı İspanya’daki uzun süredir lideri olan ve Nisan 2022’den beri Ulusal Parti’den sorumlu olan Feijo’yu geçmeyi amaçlıyor olabileceğini söyledi.

Sánchez’in hükümette olduğu süre boyunca, kadın hakları ve ötenazi mevzuatı da dahil olmak üzere ilerici bir gündemi zorladı. Bu reformlar kentsel alanlarda oy topladı, ancak değişimin hızı ülkenin diğer bölgelerinde tepkilere yol açtı.

Partiler bir hükümet kurmak için yarışırken ve parti içi görüşmeler ve İspanya Kralı 6.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir