Honduras, diplomatik bağlılığını Tayvan’dan Çin’e kaydırarak Taipei’nin yalnızca 13 egemen ülke tarafından tanınmasını sağladı.
Honduras, Tayvan ile onlarca yıllık diplomatik bağlarını Çin ile bağları lehine sonlandırdı ve Taipei, Pekin’i kalan birkaç müttefikini etkilemek için “zorlama ve gözdağı” kullanmakla suçlamaya sevk etti.
Honduras Dışişleri Bakanlığı Cumartesi günü yaptığı açıklamada, “Honduras Hükümeti dünyada tek bir Çin olduğunu kabul ediyor.” dedi.
Açıklamada, “Çin Halk Cumhuriyeti hükümeti, tüm Çin’i temsil eden tek meşru hükümettir” denildi.
Açıklamada, “Tayvan, Çin topraklarının devredilemez bir parçasıdır” denildi.
Bakanlık, Honduras’ın Tayvan’a bağlarını koparma kararını bildirdiğini ve artık Taipei ile herhangi bir bağı veya resmi teması olmayacağını söyledi.
Hareket, Tayvan’ın yalnızca 13 egemen ülke tarafından tanınmasına neden oluyor.
Çin ve Tayvan, Pekin’in “tek Çin” politikasının tanınması için milyarlarca harcama yaptığı 1949’daki bir iç savaşın ortasında iki tarafın bölünmesinden bu yana diplomatik tanınma için bir savaşa kilitlendi.
Çin, Taipei’deki demokratik olarak seçilmiş hükümetin şiddetle karşı çıktığı Tayvan’ı eyaletler arası ilişkilere sahip olmayan eyaletlerinden biri olarak görüyor.
Honduras’ın Tayvan ile bağları uzun zamandır bekleniyordu ve Başkan Xiomara Castro, Honduras dışişleri bakanının geçen hafta Çin’e gitmesinin ardından hükümetinin Pekin ile bağlarını sürdüreceğini söyledi.
Honduras’ın açıklamasının ardından Çin, Tegucigalpa ile ilişkilerin açıldığını duyurdu.
Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hua Chunying, “Çin ve Honduras diplomatik ilişkiler kurdu” dedi.
Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen, geçişin “Çin’in zorlama ve gözdağının bir parçası” olduğunu söyledi.
“Çin uluslararası uzaya hakim oldu [Taiwan] Uzun vadede tek taraflılık bölgesel barış ve istikrarı tehlikeye atıyor” denildi.
Bu arada Tayvan Dışişleri Bakanı Joseph Wu, Taipei’nin Honduras’taki büyükelçiliğini kapatacağını ve oradaki büyükelçisini geri çekeceğini söyledi.
Wu, Castro ve geçen yılın başlarında göreve başlayan hükümetinin Çin hakkında “her zaman yanılsamalara sahip olduğunu” söyledi.
“Dışişleri Bakanlığı ve Büyükelçilik ilgili bilgileri anladı ve dikkatle ele aldı. Bununla birlikte, Castro hükümeti bizden milyarlarca dolarlık devasa ekonomik yardım istedi ve Tayvan ile Çin’in sunduğu yardım programlarının fiyatlarını karşılaştırdı” dedi Wu.
Ne Çin ne de Honduras raporları yardımdan bahsetmedi.
Wu, 13 Mart’ta, Castro’nun ilk açıklamasından bir gün önce, Honduras dışişleri bakanının Tayvan’dan bir hastane inşası, baraj ve borç affı da dahil olmak üzere toplam 2,45 milyar dolar yardım istediğini söyledi.
Wu, “İstedikleri şey para, hastane değil” dedi.
Honduras Dışişleri Bakanı Eduardo Enrique Reina geçen hafta Reuters’e 2,5 milyar dolarlık rakamın “bağış değil”, “müzakere edilmiş bir yeniden finansman mekanizması” olduğunu söyledi.
Honduras, Tsai’nin Mayıs 2016’da göreve başlamasından bu yana Taipei’nin Pekin’e kaybettiği dokuzuncu diplomatik ortak oldu.
Tayvan’ın Latin Amerika’daki Belize, Guatemala ve Paraguay’ın yanı sıra Vatikan Şehri ile hala bağları var. Kalan ortaklarının çoğu Karayipler ve Güney Pasifik’teki ada ülkeleri ve Güney Afrika’da eskiden Svaziland olarak bilinen Eswatini’dir.
Çin’in tecrit kampanyasına rağmen Tayvan, başta ABD olmak üzere 100’den fazla ülkeyle gayrı resmi ilişkiler sürdürüyor.
ABD Dışişleri Bakanlığı, Honduras hamlesinin egemen bir karar olmasına rağmen, Çin’in “diplomatik tanınma karşılığında genellikle yerine getirilmeyen sözler verdiğini” söyledi.
Açıklamada, “Honduras’taki karar ne olursa olsun ABD, Tayvan ile angajmanımızı derinleştirmeye ve genişletmeye devam edecek” denildi.