Biden’ın önerisi, okulların trans sporcuları doğrudan yasaklamasını engelleyecek

WASHINGTON (AP) – ABD’deki okullar ve kolejler, Biden yönetimi tarafından Perşembe günü açıklanan bir plan kapsamında trans sporculara yönelik doğrudan yasaklamaları yasaklayacak, ancak ekipler bazı durumlarda, örneğin adaleti sağlamak için bazı sınırlamalar getirebilir.

Önerilen kural, trans sporcuların cinsiyet kimlikleriyle uyumlu okul sporlarında yarışmalarını yasaklamak isteyen Cumhuriyetçi liderliğindeki bir dalgaya siyasi tepki gönderiyor. Kesinleşirse, bu teklif Başlık IX’un bir hükmü olarak kodlanacaktır.Dönüm noktası olan Cinsiyet Eşitliği Yasası 1972’de yürürlüğe girdi.

Ancak, uzun bir onay sürecinden geçmesi gerekiyor ve zorluklarla karşılaşması neredeyse kesin. Muhalifler planı sert bir şekilde eleştirirken, bazı trans sporcuların savunucuları planın yeterince ileri gitmediği yönündeki endişelerini dile getirdiler.

Teklif, Yüksek Mahkeme’nin 12 yaşında bir transseksüel kadın olduğunu söylediği gün geldi. Batı Virginia’da, eyaletin transseksüel yasasıyla ilgili yasal savaşlar devam ederken, ortaokul pistinde ve kros takımlarında rekabet etmeye devam edebilir. Yasa, trans sporcuların kadın takımlarında oynamasını yasaklıyor.

Ne de olsa, en az 16 eyalette, en azından bazı liseler arası üniversite sporlarını kapsayan yasaklar var. Bazıları ayrıca okul içi, kulüp veya kolej sporlarına kadar uzanır. En az üç eyalet daha mahkemeler tarafından yasakları askıya aldı ve biri Temmuz ayına kadar yürürlüğe girmeyecek bir yasağı kabul etti.

Eğitim Bakanlığı’nın önerdiği kurala göre, federal olarak finanse edilen hiçbir okul veya kolejin, trans öğrencilerin cinsiyet kimlikleriyle tutarlı spor takımlarında oynamasını yasaklayan “herkese uyan tek beden” bir politika dayatmasına izin verilmeyecek. Bu tür politikalar, Başlık IX’un ihlali olarak kabul edilecektir.

Ancak plan, okulların takım uygunluk kuralları oluşturması için alan bırakıyor ve bu da sonuçta trans sporcuların katılımıyla ilgili kısıtlamalara neden olabilir.

Yalnızca rekabette adalet ve yaralanma risklerini azaltma gibi “önemli eğitim amaçlarına” hizmet ediyorsa izin verilir.

Herhangi bir sınırlama sporu, rekabet seviyesini ve öğrencilerin yaşını dikkate almalıdır. Örneğin, ilkokul öğrencilerinin genellikle cinsiyet kimliklerine uyan herhangi bir takıma katılmalarına izin verilir. Liselerdeki ve kolejlerdeki son derece rekabetçi takımlar sınırlamalar ekleyebilir, ancak seçmeler veya kesintiler olmayan takımların cesaretini kırmazlar.

READ  Çalışma gereksinimleri: Cumhuriyetçiler, milyonları Medicaid ve gıda kuponlarında tutmak için borç tavanı faturasını kullanıyor

Biden’ın Eğitim Sekreteri Miguel Cardona yaptığı açıklamada, “Her öğrenci, ayrım gözetmeksizin Amerika’da okula gitme, atletizme katılma konusunda tam deneyime sahip olmalıdır.”

Biden yönetimi, Amerika Birleşik Devletleri’nde ve dünya çapında tartışmanın bir parçası haline gelen “rekabet adaletini” bir ölçüt olarak kullandı. Ancak yetkililer bunun nasıl yapılacağına dair herhangi bir ayrıntı vermedi.

ile ilgili Amerika’da on binlerce lise öğrencisi., UCLA’da LGBTQ+ konularına odaklanan bir düşünce kuruluşu olan Williams Institute tarafından 2022’de yapılan bir araştırmaya göre, 13 ila 17 yaşları arasındaki yaklaşık 300.000 genç kendini transseksüel olarak tanımlıyor. O gruptaki sporcu sayısı çok az; İnsan Hakları Kampanyası tarafından 2017 yılında yapılan bir anket, tüm trans bireylerin %15’inden azının spor yaptığını ileri sürdü.

Wayne State erkek eskrim takımında ikinci sınıf öğrencisi olan transseksüel Bobby Hirsch’e program hakkında soru sorulduğunda, “Her şey yardımcı olur” dedi. Ancak kuraldaki dilin, okulların trans sporcuların takımlarda oynayamayacağını söylemesini kolaylaştıracağından korkuyordu. Bir telefon görüşmesinde “İşlerin gittiği yön bu,” dedi.

Hirsch, 2021-22 sezonunda kadın takımında mücadele etti ve geçen yaz lise ve tıpta sosyal olarak geçiş yapmaya başladı.

Güney Carolina, Charleston’da yaşayan 18 yaşındaki transseksüel Eli Bundy, projeyi memnuniyetle karşıladığını ancak kutlamaktan vazgeçtiğini söyledi.

Bundy ifade verirken, “Ulusal düzeyde olumlu şeyler olduğunda rahatlıyorum, çünkü Güney Carolina yasama meclisinden eyalet düzeyinde düşmanca davranan ve trans gençlere çok zararlı bir mesaj gönderen çok daha fazla şey var” dedi. 2021’de hükümetin trans öğrencilerin katılımına yönelik yasağına karşı Devlet okullarında ve kolejlerde, kız veya kadın sporlarında.

Şu anda yürürlükte olan eyalet yasakları sorulduğunda, üst düzey bir Eğitim Bakanlığı yetkilisi, adının açıklanmaması kaydıyla gazetecilere, Başlık IX’un ülkenin kanunu olduğunu ve yetkililerin tüm eyaletlerde buna uyulmasını sağlamak için çalışacaklarını söyledi.

Bir Batı Virginia davasında, Yüksek Mahkeme, Peggy Pepper-Jackson adlı kızın okul takımlarında oynamaya devam etmesini mümkün kılan bir temyiz mahkemesi kararını bozmayı reddetti. Eyaletin engelli sporcularla ilgili yasası, erkek ve dişiyi bir öğrencinin “doğumda üreme biyolojisi ve genetiğine” göre tanımlar. Bu ortaokul ve liseler için olduğu kadar kolejler için de geçerlidir.

READ  ABD, satılmaması halinde TikTok uygulamasını yasaklamakla tehdit etti.

Başka yerlerde, Cumhuriyetçi milletvekilleri eyaletlerinde politika belirleme hakkına sahip oldukları konusunda ısrar ettiler. Biden yönetiminin duyurusu, Kansas milletvekillerinin Demokrat Vali Laura Kelly’nin trans kadın sporcuları kadın ve kız sporlarından men edecek bir yasa tasarısını üç yıl içinde üçüncü vetosunu geçersiz kılmayı başarmasından bir gün sonra geldi.

“Federal hükümet, eyaletlerin haklarına sahip olduğumuzu söyleyen ABD Anayasasını hangi noktada anlamıyor?” dedi Cumhuriyetçi eyalet Temsilcisi Brenda Landwehr, Wichita. “Kendi kararlarımızı verebiliriz.”

Eleştirmenler, transseksüel sporcuların bir avantajı olduğunu savunuyor Yarışmada cisgender kadınlar hakkında. Geçen yıl, Leah Thomas bir NCAA yüzme şampiyonluğu kazanan ilk transseksüel kadın oldu. Bununla birlikte, kolej sporlarının yönetim organı, Ocak 2002’de trans sporculara oyun bazında bir yaklaşım benimsedi, ancak NCAA yönetim kurulu yakın zamanda bunun 2023-24’e kadar tam olarak uygulanmayacağına karar verdi.

NCAA Perşembe gecesi bir bildiri yayınladı: “NCAA’nın mevcut trans öğrenci-sporcu katılım politikası Olimpik Hareket ile tutarlıdır ve tüm öğrenci-sporcular için adalet, katılım ve güvenliği dengeler. Bu politika, uzun Başlık IX düzenleme süreci devam ederken yürürlükte kalacaktır.

Aynı zamanda, uluslararası spor yönetim organları, çoğu trans kadını atletizm ve yüzme etkinliklerinden etkili bir şekilde yasaklayan politikalar oluşturuyor.

Yüzmede iki kez Olimpiyat altın madalyası kazanan ve Kadın Sporları Politikası Görev Gücü’nün bir üyesi olan Donna Di Varona, Başlık IX’un kadınları güvence altına almasına izin verirken trans sporculara yer bulmak için “incelikli bir yaklaşım” bulmayı umduğunu söyledi. Ve kadınların “adaleti, fırsatı ve koruması” var.

Di Varona bir telefon görüşmesinde, “Çok yer var. … Neden kadınlar kategorisinde olsun ki? Zaten üreme haklarımızdan ödün veriyoruz ve şimdi sporla diğer yelpazemiz var.”

Lambda Legal kıdemli avukatı ve grubun ikili olmayan ve transseksüel hakları programının yöneticisi Sasha Buchert, önerilen kuralın “transseksüel spor katılımının öneminin önemli bir şekilde tanınmasını” sağladığını söyledi. Aynı zamanda, trans bireylere yönelik ayrımcılığı ortadan kaldırıp kaldırmayacağı konusundaki endişelerini de dile getirdi.

READ  “Utanç verici”: Dağınık Doz güncellemesi, kullanıcılar izin verene kadar Roku cihazlarını kilitler

Ancak cisgender sporcuların bir savunucusu, planı “sporlarında rekabet etmek için eşit fırsatlara sahip olan kadın sporcuların suratına bir tokat” olarak reddetti.

Alliance Defending Freedom’ın kıdemli danışmanı Christiana Kiefer, “Biden yönetiminin Başlık IX’u kadınları aşağılıyor ve atletik hedeflerini ve istihdam fırsatlarını alakasız hale getiriyor” dedi. İki trans sporcuya katılımları nedeniyle dava açan Connecticut koşucularını temsil etti. atletizm etkinliklerinde.

Başkan Joe Biden’ın yönetimi, transseksüel haklarını ilerletmeyi bir öncelik haline getirdi. Geçen yıl, Başlık IX haklarını LGBTQ+ öğrencilerine genişletecek ayrı bir federal kural önerdi.Onları eğitimde ayrımcılığa karşı geniş ölçüde korumak.

Halktan 240.000’den fazla yorum ve muhafazakarlardan şiddetli muhalefet alan bu kuralın önümüzdeki ay en kısa sürede sonuçlandırılması bekleniyor.

Yeni teklif, okul sporlarında kabul edilebilir sınırlara dair örnekler vermiyor, ancak kısıtlamaların sadece trans öğrencilere uygulanamayacağını açıkça ortaya koyuyor. Okullar, herhangi bir ihlalin federal sivil haklar soruşturmaları veya davaları getirebileceği bilgisi ile bu zorlu yasal alanda gezinmeye bırakıldı.

Plan, sınırlar koymayı seçen okulların, atletik fırsatları kaybeden öğrencilere “zararı en aza indirmesi” gerektiğini söylüyor. Bir okul bu tür hedeflere daha az zararlı yollarla ulaşabiliyorsa, o okulun Başlık IX’u ihlal ettiği kabul edilebilir.

İdarenin verdiği arka plan bilgisine göre, “Öğrencilerin cinsiyet kimliklerine uygun spor takımlarına katılmalarının engellenmesi onları damgalayabilir ve tecrit edebilir.” “Yeteneklerine göre bir ekibe seçilmeyen bir öğrencinin deneyiminden farklı.”

Başlık IX’u ihlal eden okullar, hiçbir okul bu cezayı işlememiş olsa da, federal fonun tamamen kaybına varan cezalarla karşılaşabilir.

___

Omaha, Nebraska’dan AP spor yazarları Eric Olson ve Birmingham, Alabama’dan John Jenner ve Hartford, Connecticut’tan AP yazarları Pat Eden-Robb, Güney Carolina, Columbia’dan James Pollard ve Kansas, Topeka’dan John Hanna bu rapora katkıda bulundu. .

___

Associated Press Eğitim Grubu, New York’taki Carnegie Corporation’dan destek almaktadır. Tüm içerikten yalnızca AP sorumludur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir