ABD ve Filipinler, on yılların en büyük ortak askeri tatbikatına başladı

ABD ve Filipinler, 31 yılın en büyük ortak askeri tatbikatına başlayarak, iki ülkenin giderek daha iddialı hale gelen Çin’e karşı ittifaklarını canlandırma çabalarını vurguladı.

İki ordunun yıllık amiral gemisi olan Balikatan tatbikatı aylardır planlanmış olsa da Salı günü – Çin’in Tayvan çevresinde üç günlük tatbikatını tamamlamasından bir gün sonra – açılışı herhangi bir bölgesel çatışmada Filipinler’in önemini vurguladı.

ABD ve Filipinler dışişleri ve savunma bakanları, yedi yıl aradan sonra ilk sözde 2+2 toplantılarını Salı günü Washington’da yapacaklar, bu da müttefikler arasındaki savunma işbirliğindeki önemli artışın bir başka yansıması.

Financial Times’ın ilk bildirdiğine göre, Balikathon tatbikatlarına yaklaşık 12.000 ABD askeri, 5.400 Filipin askeri ve 100’den fazla Avustralya askeri katılacak, bu önceki yıllardaki tatbikat sayısının iki katından fazla.

ABD ve Filipin kuvvetleri, 28 Nisan’a kadar sürmesi planlanan tatbikatların bir parçası olarak, Luzon’un batı kıyısı açıklarında benzeri görülmemiş bir canlı atış tatbikatıyla bir gemiyi batıracak.

Filipin Ordusu Müşterek ve Entegre Eğitim Merkezi müdürü Albay Michael Logico, “Sahip olduğumuz kara, deniz ve hava tüm silah sistemlerimizle saldıracağız” dedi.

Logico, tatbikatların diğer ülkeleri Filipinler’i işgal etmekten caydırmayı amaçladığı konusunda ısrar etti.

“Sadece egzersiz yaparak kimseyi motive etmiyoruz” dedi.

Ancak Pekin, bu tatbikatları bölgedeki askeri operasyonlarını hedef alıyor olarak yorumlayabilir. Gemiyi batıran canlı ateş alanı, Pekin’in neredeyse tamamı üzerinde hak iddia ettiği Filipin karasuları içindeki Güney Çin Denizi’nin kenarında yer alacak.

Filipinler ve ABD askeri yetkilileri, tatbikatların diğer bölümlerinin, Tayvan üzerindeki ihtilafta önemli bir savaş alanı olan kuzey Luzon yakınlarındaki adalarda hava saldırısı tatbikatlarını içereceğini söyledi.

Kuvvetler ayrıca küçük birimlerin düşman füzelerine karşı savunmasız bölgelere fırlatıldığı gelişmiş seyir kara operasyonları ve kıyı savunması uygulayacak.

READ  Anker Charge Gear, Prime Day'de yüzde 50'ye varan indirim

Bu derslerin, ABD kuvvetlerinin yakında 2014 Gelişmiş Savunma İşbirliği Anlaşması (EDCA) kapsamında erişebileceği ek Filipin üslerinden biri olan Lal-Lo Havaalanında ve kuzey Luzon’daki Filipin Hava Kuvvetleri üssünde yapılması planlanıyor.

ABD’nin, en eski Asyalı müttefiki olan Filipinler’de, ada ulusunun Senatosu’nun 1991’de ikili askeri üsler anlaşmasının uzatılmasını engellemesinden bu yana kendi üsleri yok.

Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr., Lal-Lo ve ülkedeki diğer üç üssü, mevcut beş üssün yanı sıra ABD kuvvetlerinin ekipman ve personel geliştirebileceği dönüşümlü tesisler olarak belirlemeyi kabul etti.

Marcos’un selefi Rodrigo Duterte, Çin ile yakın bağlarını sürdürdüğü için EDCA’nın uygulanmasını engelledi.

Marcos, ABD ittifakına yenilenen taahhüdünü ülkesinin Çin ile olan bağlarıyla dikkatli bir şekilde dengelemeye çalışırken, Filipinli yetkililer Pekin’in Güney Çin Denizi ve Tayvan çevresinde giderek artan saldırgan duruşuna ilişkin endişelerin Washington ile bağları güçlendirmeye kararlı olduğunu söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir