Yargıç Trump'ın New York'taki para duruşmasını erteledi



CNN

Hakim Donald Trump'ın Manhattan'daki ceza davasına nezaret ediyor Lansmanını ertelemeyi kabul ettieski başkanın yasama takvimine daha fazla belirsizlik katıyor.

Duruşmanın 25 Mart'ta başlayacağı açıklandı.

Yeni bir duruşma tarihi henüz belirlenmedi, ancak Nisan ortasından önce olması pek olası değil.

Duyuru, Manhattan bölge savcılığı ile Trump hukuk ekibi arasında bu ay Adalet Bakanlığı tarafından teslim edilen on binlerce belgenin üretilmesi konusunda yaşanan karşılıklı anlaşmazlığın ardından geldi.

25 Mart'taki duruşma, özellikle bu ay teslim edilen belgelerle ilgili olaylara, Trump'ın davayı reddetme taleplerine ve ayrıca Bölge Savcısı Alvin Bragg'ın ofisinin kabul ettiği ihlallere ilişkin tekrarlanan bulgulara odaklanacak.

Yargıç Juan Merchon Cuma günü şöyle yazdı: “Bu mahkemenin sanığın talebine karar vermeden önce çözmesi gereken önemli gerçek sorular var.” “Bu nedenle Mahkeme, bekleyen keşif talebinin, USAO-SDNY tarafından belge ibrazına ilişkin koşullar hakkında derhal bir duruşma yapılmasını ve gerekiyorsa bir duruşma tarihinin planlanmasını gerektirdiği konusunda Davalı ile aynı fikirdedir.”

“Milletin rızasıyla bu davanın duruşması bu mektubun tarihinden itibaren 30 gün süreyle ertelendi. Mahkeme heyeti, duruşmanın ardından sanıkların talebi üzerine karar verirken, gerekirse yeni bir duruşma tarihi belirleyecek” dedi.

CNN'in kıdemli hukuk analisti Eli Honig, gecikmenin Mercen'in belge üretimi konusundaki anlaşmazlıktan endişe duyduğunu gösterdiğini söyledi.

Honig, “Hakimin mektubu, meşru müdafaa iddialarını ciddiye aldığı yönündedir” dedi. “Yargıç şimdi avukatlardan bu belgelerin nasıl gecikmeli olarak savunmaya sunulduğuna ilişkin bölüm ve ayet ayrıntılarını kendisine vermelerini talep etti.”

Mercen, Trump gibi taraflara, 30 günlük gecikmeye dayalı yeni test son tarihiyle rekabet edecek herhangi bir taahhüt planlamaktan kaçınmaları talimatını verdi.

Tarafların, 21 Mart'a kadar ABD New York Güney Bölgesi Başsavcılığı'ndan belge talepleri ve ibrazına ilişkin olayların ayrıntılı bir zaman çizelgesini sunması gerekiyor.

READ  Hiçbir Şey Telefonu 2a, özenle tasarlanmış ve uygun fiyatlıdır

Trump, eski avukatı ve tamircisi Michael Cohen'in 2016 seçimlerinden önce Trump'la bağları olduğu iddia edilen yetişkin bir sinema oyuncusuna yaptığı ödemelerle bağlantılı olarak 34 iş kaydında sahtecilik yapmakla suçlanmıştı. Eski başkan masumiyetini korudu ve Stormy Daniels ile herhangi bir ilişkisi olduğunu reddetti.

Perşembe günü bölge savcılığı, Trump'ın ekibine keşif belgelerini incelemesi için zaman tanımak amacıyla soruşturmanın başlatılmasında 30 günlük bir gecikmeyi kabul etmeye istekli olduğunu söyledi.

Trump'ın avukatları, yeni bilgilerin eski başkanı aklamaya yönelik olduğunu ve savcılığın kilit tanığı Michael Cohen'e zarar verdiğini, dolayısıyla yeni konuyu gerektiği gibi incelemek için en az 90 güne ihtiyaçları olduğunu söylüyor.

Manhattan bölge savcılığı, kayıtların çoğunun soruşturma kapsamındaki suçlamalarla ilgili olmadığını söyledi ancak “çok dikkatli bir şekilde” 30 güne kadar bir gecikmeyi kabul etti. Prag ofisi hükümetin Trump aleyhindeki davasıyla ilgili bazı yeni belgeleri kabul etti.

Merson'un emri üzerine federal savcılar, yaklaşık 15.000 sayfalık son partiyi Cuma günü teslim etti. Son haftalarda toplamda 100.000 sayfadan fazla belge teslim edildi.

Prag ofisi bu belgelerin çoğunun hükümetin davasıyla ilgisiz olmasını bekliyor.

Manhattan'daki ABD savcılığı, birkaç yıl önce Trump'ın eski tamircisine karşı bir dava açtığında susma parası planı hakkında bilgi toplamıştı. Cohen'in 2018'de sessiz para işlemleri ve diğer ilgisiz suçlarla ilgili suçlamaları kabul etmesi, Trump'ın plandaki rolüne ilişkin bir devlet soruşturmasını ateşledi.

Bu hafta Trump ile eyalet başsavcıları arasındaki kamu mahkemesi dosyalarında, belge sızıntılarıyla ilgili 11. saatte suçlamalar değişti.

Savcılar, Trump'ın avukatlarını bilgileri sunmak için Ocak ortasına kadar bekledikleri için geç başvuruda bulunmakla suçlayarak, geçen yıl ABD savcılığı tarafından hazırlanan gerekli bilgileri Trump'a doğru şekilde talep ettiklerini ve verdiklerini söyledi.

READ  New Mexico'da bir adam vebadan öldü: sağlık yetkilileri

Ancak Trump'ın avukatları, federal savcıları mahkeme celbi ile zorlamadıklarını, ancak yeni bilgileri ABD savcılığının “doğrudan talebine” yanıt olarak aldıklarını söylüyor.

Trump'ın Cuma günü sunduğu mektubunda, ABD başsavcılığının, savunma tarafından herhangi bir uygulanabilir zorlayıcı süreç olmaksızın, “insanların 'keşfedilebilir materyal veya bilgilerin varlığını tespit etmek için gayretli, iyi niyetli bir çaba' harcadıklarına dair güçlü kanıtlar” içeren belgeleri sunduğu belirtildi.

Prag ofisi, tüm dava materyallerinin Trump'ın avukatlarına uygun şekilde teslim edildiğini ve davanın reddedilmesi için herhangi bir usul şartını ihlal etmediğini söyledi.

ABD'nin New York Güney Bölgesi Başsavcılığı yorum yapmaktan kaçındı.

Genel olarak, her iki taraf da yasal işlemleri ertelemeyi kabul ederse hakim, duruşmanın ertelenmesine karar verir.

Ancak Trump'ın yoğun dava programının yanı sıra Merchan'ın, kara para aklama, komplo ve dolandırıcılık suçlamalarıyla 1 Mayıs'ta Merchan huzuruna çıkması planlanan eski Trump danışmanı Steve Bannon'un soruşturmasını da içeren kendi dosyasını da düşünmesi gerekiyor.

Trump'ın avukatları ayrıca Nisan ayı sonunda başlayacak olan Yahudi Fısıh Bayramı konusunu da gündeme getirdi ve bunun Prag'ın tavsiye ettiği 30 günlük gecikmeyle çelişeceğini söylediler.

Bu hikaye ek ayrıntılarla güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir