USS Canberra: ABD Donanmasının yabancı bir limanda hizmete giren ilk savaş gemisi

SİDNEY, 22 Temmuz (Reuters) – İki yakın müttefik, Çin’in genişleyen toprak erişimine yanıt olarak askeri bağlarını artırırken, bir ABD Donanması gemisi ilk kez yabancı bir limanda aktif hizmete girdi.

Adını 1942’de ABD Deniz Kuvvetleri’nin Guadalcanal’a çıkarmalarını desteklemek için batırılan bir Avustralya Kraliyet Donanması gemisinden alan Bağımsızlık sınıfı kıyı firkateyni, Sidney Limanı’ndaki Avustralya Deniz Üssü’nde düzenlenen bir törenle ABD Donanması’nın aktif filosuna resmen katıldı.

Avustralya Savunma Bakanı Marles yaptığı açıklamada, “Batı Avustralya’da yerel endüstri tarafından tasarlanan ve adını HMAS Canberra’dan alan Avustralyalılar, ABD Deniz Kuvvetleri tarihinde ilk kez burada görevlendirilmekten gurur duyabilirler.”

Avustralya sularında bir ABD gemisini çalıştırmanın “kurallara dayalı düzeni sürdürme konusundaki ortak taahhüdümüzü” yansıttığını da sözlerine ekledi.

Tören, ABD ile Avustralya arasında iki yılda bir düzenlenen Talisman Sabre askeri tatbikatlarının ortasında, Çin’in Hint-Pasifik bölgesinde giderek daha fazla güç iddia ettiği bir güç ve dayanışma gösterisi olarak gerçekleşti.

Avustralya’nın çeşitli yerlerinde iki hafta boyunca gerçekleştirilen tatbikatlar, simüle edilmiş kara ve hava muharebesi ve amfibi inişleri içeriyor.

Avustralya ve ABD’nin yanı sıra Kanada, Fiji, Fransa, Almanya, Endonezya, Japonya, Yeni Zelanda, Papua Yeni Gine, Kore Cumhuriyeti, Tonga ve İngiltere’den birlikler katılıyor.

Savaş oyunlarının bir parçası olarak, Japonya Kara Öz Savunma Kuvvetleri (JGSDF) Cumartesi günü Avustralya’nın doğu kıyısındaki Sidney’in 195 km (121 mil) güneyindeki Jervis Körfezi’nde karadan gemiye bir füze fırlattı.

Avustralya Savunma Bakanlığı, bunun “JGSTF’nin Avustralya’daki yeteneği ilk kez test ettiğini” söyledi.

Avrupa ulusu bölgedeki varlığını güçlendirirken, Almanya ilk kez 210 paraşütçü ve denizci ile katılıyor.

Mart ayında açıklanan AUKUS programı kapsamında ABD ve İngiltere, Avustralya’nın nükleer enerjiyle çalışan denizaltılar edinmesine yardım etme konusunda anlaşmıştı.

READ  Biden ve Trump Süper Salı'yı domine ediyor

Bundan önce, 2030’ların başında ABD, Avustralya’ya iki tane daha satın alma seçeneğiyle birlikte, ABD’nin Virginia sınıfı nükleer enerjiyle çalışan üç denizaltısını Avustralya’ya satmalıdır.

Sidney’den Sam McKeith tarafından bildiriliyor; Stephen Coates tarafından kurgu

Standartlarımız: Thomson Reuters Güven İlkeleri.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir