Teksas yeni ve zorlu göçmenlik yasası üzerinde duruyor

  • Bernd Debussmann Jr. tarafından
  • BBC Haberleri, Washington

görüntü kaynağı, İyi resimler

resim yazısı,

SB4, Teksas'taki polis memurlarına göçmenleri tutuklama konusunda daha geniş yetkiler verecek

Bir temyiz mahkemesi, en zorlu yasalardan biri olan ve ABD genelinde yakından izlenen Teksas göçmenlik yasasını iptal etti.

Yasa, Teksas'taki yetkililerin federal yetkileri ihlal ederek ülkeye yasa dışı yollardan girdiğine inandıkları kişileri gözaltına almasına ve kovuşturmasına izin verecek.

Yasa, mahkemeler arasında birkaç saat süren hukuki çekişmelerin ardından Salı günü yürürlüğe girdi.

ABD Temyiz Mahkemesi Çarşamba sabahı davadaki tartışmaları dinledi.

Üç yargıçtan oluşan kurul, yasanın anayasaya uygunluğu mahkemede tartışılırken yürürlükte kalıp kalmayacağı konusunda ikiye bölündü.

Çarşamba günü davaya ilişkin karar vermediler ve ne zaman verecekleri de belli değil.

Yasayı uygulamayı seçmeleri halinde Adalet Bakanlığı, Yüksek Mahkeme'den acil eyleme geçmesi için zaman tanımak amacıyla yasanın yürürlük tarihini ertelemesini istedi.

Teksas'taki SB4 yasasının 5 Mart'ta yürürlüğe girmesi planlanıyordu ancak Başkan Joe Biden'ın yönetimi, göçmenlerin gözaltına alınmasının kendi elinde olması gerektiği gerekçesiyle yasaya itiraz etti.

Onun yönetimi sırasında ABD'nin güney sınırına gelen göçmen sayısı arttı; bu, Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde ABD seçmenleri arasında büyük bir endişe kaynağı.

Bu durum Teksas'ın Meksika sınırı boyunca daha güçlü adımlar atmasına yol açtı ve eğer mahkemeler yeni yasayı onaylarsa, diğer ABD eyaletleri de aynı şeyi yapabilir.

video başlığı,

İZLE: 'Kolay değil' – ABD sınırındaki göçmenler Teksas'ın katı yasalarına tepki gösteriyor

Meksika, yeni yasayı göçmenlik karşıtı olmakla eleştirdi ve Teksas yetkilileri tarafından iade edilen hiç kimseyi kabul etmeyeceğini söyledi.

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador Çarşamba günü yasayı “zalim” ve insanlık dışı olarak nitelendirdi.

Yasanın dondurulması kararı, yasanın kaderini belirleyecek bir dizi yargı kararının sonuncusu oldu.

Eğer yasa yeniden yürürlüğe girerse, mahkemeler daha önce ABD eyaletlerinin değil, yalnızca federal hükümetin ülkenin göç yasalarını uygulayabileceğine hükmettiğinden, göçmenlik uygulamalarının nasıl ele alındığı konusunda önemli bir değişikliğe işaret edecek.

ABD sınırını yasadışı bir şekilde geçmek zaten federal bir suçtur, ancak ihlaller genellikle göçmenlik mahkemesi sistemi tarafından hukuk davaları olarak ele alınmaktadır.

SB4 uyarınca, Teksas'a yasadışı bir şekilde giren veya tekrar giren herkes 20 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya bulunuyor.

Yasanın yürürlükte olduğu süre boyunca herhangi bir göçmenin gözaltına alınıp alınmadığı belli değil.

Karar, SB4'ün devam edip edemeyeceğine ilişkin bir dizi mahkeme kararının sonuncusu oldu.

Ocak ayında Biden yönetimi Teksas eyaletine dava açtı ve ertesi ay bölge mahkemesi SB4'ün yasa dışı olduğuna karar verdi.

Her ABD eyaletinin kendi göç yasalarına sahip olmasına yol açacağı endişesi nedeniyle yürürlüğe girmesi engellendi.

Kısa bir süre sonra, New Orleans merkezli ABD Beşinci Daire Temyiz Mahkemesi (bölgeden sorumlu federal temyiz mahkemesi), temyiz başvurusunu değerlendiren yasanın, Yüksek Mahkeme müdahale etmediği sürece yürürlüğe girebileceğini söyledi.

Biden yönetimi, dava devam ederken bölge mahkemesinin dondurma kararının onaylanması için Yargıtay'a acil başvuruda bulundu.

Bu arada Yüksek Mahkeme Yargıcı Samuel Alito mahkemelere kanunun nasıl uygulanacağına karar vermeleri için süre verdi.

Salı günü erken saatlerde Yüksek Mahkeme tedbirin yürürlüğe girmesine izin verirken, bir alt federal temyiz mahkemesi de tedbirin yasallığı konusunda değerlendirme yaptı.

Salı gecesi kısa bir kararla Beşinci Daire'nin üç yargıçtan oluşan heyeti, temyizi dinlerken kararın dondurulması yönünde oy kullandı.

video başlığı,

Bakınız: Rio Grande Nehri'nde çekilen sınır şamandıraları ve göçmenler

Tarihsel olarak, ABD Anayasası bu yetkileri açıkça vermese de, federal hükümet göçle ilgili yasa ve düzenlemeler oluşturmuştur.

Diğer ülkelerle anlaşmalar ve anlaşmalar müzakere eden merkezi hükümettir.

Cumhuriyetçiler, Demokrat Başkan Biden'ın ABD-Meksika sınırını yönetme biçimini sıklıkla eleştiriyor; anketler, Kasım ayında yapılacak Beyaz Saray seçimleri öncesinde seçmenlerin en büyük endişe kaynağı olduğunu gösteriyor.

Şubat ayında yayınlanan bir Gallup anketi, Amerikalıların neredeyse üçte birinin göçün, hükümet, ekonomi ve enflasyondan önce ülkenin karşı karşıya olduğu en büyük sorun olduğuna inandığını ortaya çıkardı.

READ  LeBron, Lakers 3. Maçı kazandıktan sonra 'bir sonraki mücadeleye' hazırlanıyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir