Kadınlar ne zaman düzenli mamografi çektirmeli? US Panel Now, 40 yaşında diyor.

Salı günü sağlık uzmanları, genç kadınlar arasında meme kanseri teşhislerindeki artış ve özellikle siyah kadınlar arasında devam eden yüksek ölüm oranları arasında, mamogramlarla ilgili standart tıbbi tavsiyede kapsamlı bir revizyon yayınladı.

ABD Önleyici Hizmetler Görev Gücü’ne göre, meme kanseri için ortalama risk taşıyan tüm ırk ve etnik kökenden kadınlar, bireysel bir karar olarak 50 yaşına kadar değil, 40 yaşında düzenli mamografi çekmeye başlamalıdır.

Grup, koruyucu sağlık konusunda etkili yönergeler yayınlar ve tavsiyeleri genellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde geniş çapta kabul görür. Ancak taslak olarak yayınlanan yeni tavsiye bunun tersini gösteriyor.

2009’da USPSTF, rutin mamogramlara başlama yaşını 40’tan 50’ye çıkardı. O zamanlar araştırmacılar, erken taramanın yarardan çok zarar verebileceğinden ve genç kadınlar için gereksiz tedaviye yol açabileceğinden endişe ediyorlardı. Olumsuz.

Ancak son yıllarda meme kanserinde endişe verici eğilimler var. Bunlar arasında 50 yaşın altındaki kadınlarda teşhis edilen kanser sayısında belirgin bir artış ve aynı yaştaki beyaz kadınların iki katı oranında meme kanserinden ölen genç siyah kadınlar için hayatta kalma farkının daraltılmaması yer alıyor.

Görev gücünün eski başkanı Dr. Carol Mangione bir röportajda “40 yaşın altındaki kadınlarda meme kanserinde neden bir artış olduğunu bilmiyoruz” dedi. “Ancak belirli bir yaş grubundaki daha fazla insan bir hastalığa yakalandığında, o grup için yapılan taramalar daha etkili olabilir.”

Yeni tavsiye, Amerika Birleşik Devletleri’nde 40 ila 49 yaşları arasındaki 20 milyondan fazla kadını kapsıyor. 2019’da Bu yaş grubunun yaklaşık yüzde 60’ı kadın 50-64 yaş arası kadınların yüzde 76’sı ve 65-74 yaş arası kadınların yüzde 78’i son iki yılda mamografi çektirdiğini söyledi.

Panel, 75 yaş ve üstü kadınlar için şu ya da bu şekilde önerilerde bulunmak için yeterli kanıt olmadığını söyledi.

READ  Tamar Hamlin, Bills playoff maçını evinden izleyeceğini tweetledi

USPSTF, siyahi kadınlar ve tüm kadınlar arasında meme kanseri üzerine bir araştırma yaptıran ilk kuruluştur ve Dr. Görev gücü, siyah kadınlar arasında yıllık ve iki yılda bir yapılan taramanın etkinliğini karşılaştırmak için bir klinik araştırma yapılması çağrısında bulundu.

Genel olarak, meme kanserinden ölüm oranı son yıllarda azalmıştır. Bununla birlikte, cilt kanserinden sonra kadınlarda en sık görülen ikinci kanserdir ve Amerika Birleşik Devletleri’nde akciğer kanserinden sonra kadınlar arasında kansere bağlı ölümlerin ikinci önde gelen nedenidir.

2000 ile 2015 arasında, 40 yaşın altındaki kadınlarda meme kanseri teşhisi yüzde 1’den az arttı. Ancak görev gücü, 2015 ile 2019 arasında yılda ortalama yüzde 2 arttığını kaydetti.

Nedenleri tam olarak açık değil. American Cancer Society gözetim araştırmaları kıdemli bilimsel direktörü Rebecca Siegel, çocuk doğurmayı geciktirmenin veya çocuk sahibi olmamanın artışı tetikliyor olabileceğini söyledi. 35 yaşından önce çocuk sahibi olmak, emzirmek gibi meme kanseri riskini azaltır.

Bununla birlikte, teşhis oranlarında yıldan yıla değişiklik olduğunu kaydetti. Dartmouth Üniversitesi’nde tıp profesörü olan Dr. Steven Woloshin, diğer araştırmacıların genç kadınlar arasındaki artışın daha fazla taramayı yansıtabileceğini ileri sürdüğünü söyledi.

Araştırmacılar, sık taramanın zararlı olabileceğini, gereksiz biyopsilere, endişeye ve hayatı tehdit etmeyen yavaş büyüyen kanserler için tedaviye yol açabileceğini buldu.

Yine de 2009’da, görev gücünün kadınların 50 yaşından sonra düzenli olarak mamografi yaptırmaya başlamasını önermesinin ardından hastalardan ve savunuculuk gruplarından gelen eleştiriler su yüzüne çıktı. Yönergeleri eleştirenler, genç kadınlar arasında doğurganlığın azalmasından endişe duyarak, Tıbbi maliyetleri azaltma arzusu bu tavsiyeyi motive etti.

O zamanlar grup, mamogramlar arasında daha uzun aralıklar yapılmasını istedi: yıllık taramalar yerine iki yılda bir. O tavsiye hala geçerli.

Amerikan Kanser Derneği bu kilit noktada farklılık gösteriyor. Dernek, 40 ila 44 yaş arasındaki kadınların taramayı tercih edebileceğini söylüyor, ancak 45 yaşından itibaren kadınlar her yıl mamografi çektirmeli Meme kanseri riskinin azalmaya başladığı 55 yaşına kadar.

READ  Gwyneth Paltrow davası canlı yayında: Kayak kazası kurbanı Terri Sanderson, alkolün tatlarından zevk alamadığını söylüyor

ACS’nin CEO’su Karen E. Knudsen, görev gücünün rutin taramaya daha genç yaşta başlama tavsiyesini memnuniyetle karşıladığını çünkü bunun tıp gruplarının çelişkili tavsiyelerinden kaynaklanan kafa karışıklığını azaltacağını söyledi.

Ancak, “Yıllık taramaya kararlıyız. Postmenopozal kadınlarda kanserler hızla büyür ve gelişmemeleri ve iki yıl içinde teşhis edilmemeleri önemlidir.

Görev gücünün yeni tavsiyesi, yoğun meme dokusu ve ailede meme kanseri öyküsü olanlar da dahil olmak üzere, asemptomatik ve ortalama meme kanseri riski taşıyan kadınlara doğumda atanan tüm popülasyonlar için geçerlidir.

Ancak tavsiye, halihazırda meme kanseri olan, riskini artıran genetik mutasyonlara sahip, önceki biyopsilerde meme lezyonları saptanmış veya memeye kanser riskini artıran yüksek dozda radyasyon almış kişiler için geçerli değildir.

Bu kadınlar ne sıklıkta taranmaları gerektiği konusunda doktorlarına danışmalıdır.

Görev gücü, siyah kadınların 40 yaşında mamografi çektirmeye başlamalarının önemli olduğunu vurguladı çünkü daha genç yaşta agresif tümörlere yakalanma olasılıkları daha yüksek ve beyaz kadınlara göre meme kanserinden ölme olasılıkları yüzde 40 daha fazla.

Bazı bilim adamları, taramaya yönelik evrensel, herkese uyan tek bir yaklaşımdan uzaklaşma çağrısında bulundular. “Riske uyarlanmış” bir yaklaşım lehineBu, siyah kadınların beyaz kadınlardan altı ila sekiz yıl önce taranması anlamına gelir.

Heidelberg’deki Alman Kanser Araştırma Merkezi’nde riske uyarlanmış kanser önleme çalışmaları yapan Dr. Mahdi Falla, “Taramanın faydalarını en üst düzeye çıkarmak, zararlarını en aza indirmek ve mevcut ırk eşitsizliğini azaltmak için öneriler ırk ve etnik kökene göre uyarlanmalıdır” dedi. .

Ancak tarama, yalnızca agresif tümörler geliştirmekle kalmayan, aynı zamanda tıbbi yardım aramadaki gecikmeler ve tedaviyi zorlaştıran yaşam koşulları ile mücadele eden siyah kadınlar için hayatta kalma oranlarını tek başına iyileştirmez.

Görev gücünün yeni raporu, örneğin, bunun özellikle siyah kadınlar için geçerli olduğunu, anormal meme taramalarının takibinin genellikle geciktiğini belirtiyor.

READ  Breaking Bad yıldızı Mike Pattay, 52 yaşında uykusunda kalp krizi geçirerek öldü.

Mangione, “Çoğu zaman siyahi bir kadın söz konusu olduğunda, keşke duymasaydım dediğin bir hikaye duyarsın,” dedi.

“Genellikle, bu kadınlar kendi başlarına bir yumru bulurlar veya akıntının anormal olduğunu bilirler ve içeri girerler ve kovulurlar. Hayır’ı cevap olarak kabul etmeye hazır olmadıkları için eninde sonunda teşhis konulur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir