Hamas, İsrail'in rehine anlaşması teklifini reddetti

Editörün Digest'ini ücretsiz açın

Hamas Salı günü yaptığı açıklamada, üst düzey İsrailli yetkililerin uzun süredir devam eden müzakerelerde ilerleme kaydedildiğini söylemesinin ardından İsrail'in rehine anlaşması müzakeresine yönelik son teklifinin taleplerinin hiçbirini karşılamadığını söyledi.

Plan, hafta sonu Mısır, Katar ve ABD'nin arabuluculuğunda İsrail hapishanelerinde yapılan son müzakere turu sırasında Hamas'a sunuldu.

“ [Israeli] Hamas Salı günü erken saatlerde yaptığı açıklamada, “Durum inatçı olmaya devam ediyor ve halkımızın ve muhalefetimizin hiçbir talebine yanıt vermiyor” dedi.

“Ancak, hareketin liderliği tüm ulusal sorumluluğu üstlenerek sunulan öneriyi inceliyor ve öneri yapıldıktan sonra arabuluculara vereceği yanıt konusunda bilgi verecek.”

Son görüşmelerde bir miktar ilerleme kaydedilmiş olsa da, durumu bilen kişiler İsrail'in Hamas'ın taleplerini reddettiğini, bunun kalıcı bir ateşkese yol açtığını ve sivillerin kuzeye özgürce dönmelerine izin verildiğini söyledi. Gazze

İsrailli bir yetkili, İsrail'in Hamas'la bağlantısı olan hiç kimsenin bölgenin kuzeyine dönmesine izin vermeye hazır olmadığını söyledi.

İsrail daha önce 60.000 Gazzelinin kuzeye dönmesine izin vermeyi teklif etmişti ancak yetkili, İsrail'in “diğer taraftan bir miktar esneklik görürsek daha esnek olmaya” istekli olduğunu söyledi. Yetkili, geri dönen herkesin güvenlik kontrolünden geçmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Hamas'ın açıklaması İsrailli yetkililerin, Dışişleri Bakanı Israel Katz ve Savunma Bakanı Yoav Galand'ın Kahire'de yapılan son görüşmelerde ilerleme kaydedildiğini söyleyen iyimser yorumlarının ardından geldi.

Katz Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “işler yolunda giderse birçok rehinenin evlerine döneceğini ve herkesin pozisyonunu alacağını” söyledi. Ve kendisinin “benden daha emin olduğunu ancak Hamas'la uğraşırken söz veremeyiz” diye ekledi.

Gallant, İsrail'in rehineleri iade etme şansı olduğunu ancak bunun “zor kararlar” gerektireceğini söyledi.

READ  Hafta sonu antrenmanları, hafta boyunca yapılan antrenmanlar kadar nasıl faydalı olabilir?

Hamas, Gazze savaşını ateşleyen 7 Ekim saldırısında yaklaşık 250 kişiyi rehin almıştı. Geçtiğimiz yıl kısa bir ateşkes sırasında yaklaşık 240 Filistinli mahkum karşılığında Katar'ın aracılık ettiği bir anlaşma kapsamında yaklaşık 110 kişi serbest bırakıldı.

O zamandan bu yana arabulucular, İsrail'in bazılarının öldüğüne inandığı hala Gazze'de bulunan 133 rehinenin serbest bırakılmasını sağlayacak yeni bir anlaşma üzerinde pazarlık yapmaya çalışıyor.

Son görüşmeler, ilki yüzlerce Filistinli mahkum karşılığında yaklaşık 40 rehinenin serbest bırakılmasını ve altı haftalık ateşkesi içeren çok aşamalı bir anlaşma etrafında dönüyordu.

İsrail Savaş Kabinesi ve Savunma Kabinesinin Salı günkü toplantılarda rehine görüşmelerini görüşmesi bekleniyordu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Kahire'deki görüşmelerden haberdar olduğunu ve İsrail'in rehineleri eve getirmek için çalıştığını söyledi.

Ancak İsrail'in, çatışmalardan kaçtıktan sonra 1 milyondan fazla insanın sığındığı güney Gazze kenti Refah'a da saldıracağı konusunda ısrar etti. Netanyahu, ameliyat için bir tarih belirlendiğini ancak ayrıntı vermedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir