Çin, büyükelçinin Sovyet sonrası ulusların egemenliğine ilişkin yorumlarını destekliyor

Pekin, Fransa büyükelçisinin hafta sonu eski Sovyet devletlerinin yasal statüsünü ve Ukrayna’nın Kırım üzerindeki egemenliğini sorgulayarak Avrupa’da öfke uyandırmasının ardından geri adım atmak zorunda kaldı.

Çin dışişleri bakanlığı Pazartesi günü Lu Xie’nin Avrupa başkentlerini kızdıran ve Pekin’in Ukrayna’daki savaşa arabuluculuk yapma emellerine olan güvensizliği körükleyen yorumlarıyla çelişti.

Lu, Rusya’nın 2014’te ilhak ettiği Kırım meselesini birkaç kelimeyle cevaplamanın kolay olmadığını da sözlerine ekledi.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning Pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi: “Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra Çin, ilgili ülkelerle diplomatik ilişkiler kuran ilk ülkelerden biriydi.

“Çin, Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra cumhuriyetlerin egemenlik statüsüne saygı duyuyor.”

Lu’nun Fransız haber kanalı LCI ile yaptığı röportajdaki yorumlarının ardından, Fransa dışişleri bakanlığı Pekin’den tutumunu netleştirmesini istedi. Ukrayna’nın cumhurbaşkanlığı danışmanı Mykhailo Podolyak, Lu’nun Kırım tarihi versiyonunu “saçma” olarak nitelendirdi.

Çin’in Lu’nun yorumlarını geri alıp almayacağı sorulduğunda Mao, “Size söyleyebileceğim şey, önceki soruya verdiğim yanıtın Çin hükümetinin resmi tutumunu yansıttığıdır.”

Analistler, Dışişleri Bakanlığı’nın yanıtının, Çin’in “kurt savaşçı” diplomatlarından biri olarak tanınan Lu’nun yorumlarının reddi olduğunu söylediler.

Lu, “Bu eski Sovyetler Birliği ülkeleri, uluslararası hukuka göre etkin bir statüye sahip değil çünkü egemen bir devlet olarak statülerini teyit edecek uluslararası bir anlaşma yok.” dedi.

“Hukuk gereği, [Lu’s stance] Pekin’deki Renmin Üniversitesi’nde uluslararası ilişkiler profesörü olan Shi Yinhong, “Bu, Çin hükümetinin defalarca açıkladığı tutumla çelişen yanlış bir ifadedir” dedi. Siyasi olarak bu, Doğu Avrupa ülkeleriyle ilişkileri daha da kötüleştiriyor ve Orta Asya ülkelerinde dalgalanma etkisi yaratabilir.”

Pazartesi günü, Paris’teki Çin Büyükelçiliği internette bir bildiri yayınladı ve “Lu’nun Ukrayna sorunuyla ilgili yorumları bir politika beyanı değil, kişisel görüş ifadesidir” dedi.

READ  Gün batımından sonra, gökyüzündeki 5 gezegeni veya video aracılığıyla görün

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Bu tür bir dille uğraşmanın bir diplomatın işi olduğunu düşünmüyorum” dedi.Fransa dışişleri bakanlığı Pazartesi günü Çin büyükelçisini çağırdı.

Litvanya, Letonya ve Estonya’dan oluşan üç Baltık ülkesi Salı günü üst düzey Çinli diplomatları Lu’nun bazı bakanların kınadığı yorumlarını protesto etmek için çağıracaklarını söylediler.

Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis, yorumların “kesinlikle kabul edilemez” olduğunu söyledi ve Baltık ülkelerinin Pekin’in Ukrayna’da barışı sağlama niyetine neden güvenmediklerini gösterdi.

Letonya Dışişleri Bakanlığı, Lu’nun yorumlarının Çin’in “ulusların egemenliğini, bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü” destekleme duruşuyla “açıkça çeliştiğini” kaydetti.

İtalyan Antonio Tajani, büyükelçinin yorumlarına katılmadığını belirterek, Çin’in “herkese saygı duyması” gerektiğini de sözlerine ekledi. [EU] Üye devletler”.

AB dışişleri bakanları, bloğun Pekin konusundaki tutumunu “değerlendirmek ve gözden geçirmek” için düzenlenen daha geniş bir konferansın parçası olarak Pazartesi günü Lüksemburg’da yapılacak bir toplantıda Lu’nun yorumlarını tartışmayı planlıyor.

Ancak Çin’in büyükelçinin iddialarını geri çekme çabaları, yasadışı bir şekilde ilhak edildikleri için hiçbir zaman Sovyetler Birliği’nin bir parçası olmayan Baltık ülkelerini tatmin edecek gibi görünmüyor. Batılı ülkelerin çoğu bu bağlantıyı tanımıyor.

Landsbergis Twitter’da “Litvanya Sovyetler Birliği’ne katılmadı. Moskova topraklarımızı yasa dışı bir şekilde işgal etti, bu yüzden bağımsızlığımızı yeniden kazanana ve Kızıl Ordu eve dönene kadar direndik. Biz post-Sovyet değiliz, biz asla Sovyet olmadık.”

Çeşitli Avrupa ülkelerinden 80’den fazla milletvekilinden oluşan bir grup, Fransız hükümetini Lou’yu “istenmeyen kişi” ilan etmeye çağıran bir dilekçe imzaladı, yani artık onu bir diplomat olarak tanımıyorlar.

Çin dışişleri bakanlığı konferansı öncesinde konuşan Borrell, AB’nin yanıt olarak “güçlü bir pozisyon” sunacağını söyledi. Grubun 27 liderinin katılacağı bir zirveye başkanlık edecek olan Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, AB-Çin politikasının Haziran ayında yapılacak bir sonraki toplantının resmi gündeminde olacağını söyledi.

READ  Astros seçeneği Jose Abreu'dan yeni West Palm Beach'e

Ukrayna’ya gelince, Çin Dışişleri Bakanlığı doğrudan Kırım’dan bahsetmedi, sadece pozisyonunun “açık ve istikrarlı” olduğunu söyledi.

Sözcü, “Ukrayna’daki krizin siyasi çözümüne kendi katkımızı yapmak için uluslararası toplumla çalışmaya devam etmeye hazırız” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir