Açıklayıcı: ABD borç tavanı anlaşmasının Kongre’de geçmesine giden dolambaçlı yol

WASHINGTON, 28 Mayıs (Reuters) – Demokrat Başkan Joe Biden ve kongredeki üst düzey Cumhuriyetçi Kevin McCarthy, Cumartesi günü ABD hükümetinin 31,4 trilyon dolarlık borç tavanını askıya alarak 5 Haziran’da feci bir temerrüde düşmesini önleyen bir anlaşma yaptı.

Onların meydan okuması bitmedi. Şimdi, dar bir şekilde Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Temsilciler Meclisi ve Demokratların kontrolündeki Senato’daki derin partizan çatlaklarını aşmak zorundalar:

Yasal sosis yapımı

Biden ve Meclis Başkanı McCarthy, son birkaç gün içinde kapalı kapılar ardında yapılan görüşmelerde ilgili yardımcıları tarafından hazırlanan bir anlaşmaya yeşil ışık yaktı.

McCarthy’nin Pazar günü olacağını söylediği yasaya yazılması gerekiyor. Daha sonra McCarthy, Meclis üyelerine kitabı okumaları için 72 saat vereceğine söz verdi ve her birinin Meclis ve Senato’dan geçmesi birkaç gün daha alacak.

Sadece kısa bir süre var. Hazine, 5 Haziran’da tüm merkezi hükümet faturalarını ödeyemeyeceği konusunda uyardı.

Her iki meclisteki önde gelen Cumhuriyetçiler ve Demokratlar, potansiyel rakipleri hizaya sokmaya çalışarak, saflarını ve dosyalarını tanımak için tasarının ayrıntılarını şimdiden planlıyor veya toplantılar düzenliyorlar.

Cumhuriyetçi ve Demokrat “kırbaçlar” destekçileri ve aleyhte olanları sayacağından, bu önemli bir andır. McCarthy üzerinde çok fazla etkiye sahip olan muhafazakar House Freedom Caucus’tan gelen isyan, üyeleri anlaşmanın harcamaları yeterince kısmadığına inanırsa çabaları rayından çıkarabilir.

Bu arada, bazı liberal Demokratlar, Cumhuriyetçilere çok fazla güç verdiğine inanırlarsa tasarıya karşı oy kullanabilirler.

Elinde kırbaç sayımı olan McCarthy, tasarının yeterince güçlü bir geçiş şansı olup olmadığına karar vermelidir. Aksi takdirde, yasa tasarısını oylayıp Harita Komitesi’ne gönderemez ya da kazanma umuduyla Meclis’e göndermek gibi riskli bir adım atamaz.

Acil durumda camı kırın

Ne zaman işler kötü görünse, Meclis nadiren kullanılan bir acil durum manevrasına başvurabilir: bütçe hükümleri eklenmeden “temiz” bir borç limiti artışını oylamaya getirmek için bir “iflas dilekçesi”. Meclis Demokratları fikri desteklediler, ancak Cumhuriyetçi çoğunluk onlara katılmadıkça bu fikir geçemez.

READ  Başkanlık seçimini Pompeo kazandı

“Amerika Birleşik Devletleri’nin kamu borcunun geçerliliği mahkemelerde derhal sorgulanacak.

Ev önce gider

Cumhuriyetçilerin 222’ye karşı 213’lük dar bir çoğunlukla kontrol ettiği Meclis’in ilk adımı atması bekleniyor. Geçiş için basit çoğunluk (tüm üyelerin hazır bulunması halinde en az 218 oy) gerekir.

İki partililiğe ihtiyaç var çünkü ne bazı aşırı sağcı Cumhuriyetçiler ne de bazı liberal Demokratlar sonuçtan memnun olmayacak.

Ön oylamalar da dahil olmak üzere meclis tartışması ve geçiş bir veya iki gün sürebilir.

Senato takip ediyor

Meclis’ten geçerse, Demokratların Cumhuriyetçilere karşı 51-49 çoğunluğa sahip olduğu Senato’ya gidecek. Mecliste olduğu gibi, her partiden ayrı senatör tasarıya karşı çıkmak için farklı nedenler bulabildiğinden, yasama oyları tamamen parti çizgisinde dağılmaz.

Önlemin geçirilmesi, meclisin 100 üyeden 60’ının çoğu yasayı geçirmesini gerektiren “hilekarlık” kuralını kaldırmak için en az dokuz Cumhuriyetçinin desteğini gerektirecek.

Tasarının Senato’da değerlendirilmesi bir hafta kadar sürebilir.

Çoğunluk Lideri Chuck Schumer, yasa tasarısı oylamaya geldiğinde tam kontrole sahip. Ancak bireysel senatörler, tartışmaya başlayıp başlamayacağına dair 30 saatlik bir tartışma ve yasa tasarısı üzerinde 30 saat daha dahil olmak üzere usul manevralarında ısrar ederek süreci yavaşlatabilirler.

Senato, Meclis eyleminde herhangi bir değişiklik yapmadan tasarıyı geçirmelidir. Olmazsa, konsey yeniden bir anket yapmak zorunda kalacak.

Senato’da 50-50 berabere kalan Başkan Yardımcısı Kamala Harris, oyu 51-50 kazanmayı başardı.

Meclis ve Senato tarafından onaylandıktan sonra anlaşma, Biden’ın yasayı imzalaması için Beyaz Saray’a gidecek.

Richard Cowan bildiriyor; Kurgu, Daniel Wallis ve Christopher Cushing

Standartlarımız: Thomson Reuters Güven İlkeleri.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir