Yeni bir “yeşil” kuyruklu yıldız nasıl görülür?

Yeni keşfedilen kuyruklu yıldız ZTF, 50.000 yılda çıplak gözle görülebilen Dünya’ya en yakın kuyruklu yıldız ve büyük manşetler atıyor. Bazıları onu “çok nadir” ve “parlak yeşil” bir kuyruklu yıldız olarak adlandırıyor, ancak yutturmaca kadar yaşıyor mu? Açıklıyoruz.

Comet ZTF gerçekleri

Comet ZTF, 2 Mart 2022’de Zwicky Transient Facility (ZTF) adlı bir teleskopa bağlı robotik bir kamera tarafından keşfedildi. Palomar Gözlemevi Güney Kaliforniya’da. ZTF, iki günde bir tüm kuzey gökyüzünü tarar ve tek bir çekimde yüzbinlerce yıldız ve takımyıldızı yakalar. Bu aletle birçok kuyruklu yıldız keşfedildi. En yeni, kısaltılmış C/2022 E3 (ZTF), Comet ZTF olarak listelenmiştir.

Neden nadirdir?

Comet ZTF 2,8 trilyon mil yol kat etti ve 50.000 yıl sonra 1 Şubat 2023’te Dünya’ya en yakın yaklaşımını gerçekleştirecek. Yörünge hesaplamaları, ZTF kuyruklu yıldızının geri dönemeyeceğini gösteriyor.

ZTF’yi yeşil kuyruklu yıldız yapan nedir?

Yeşil renk, birbirine bağlı iki karbon atomundan oluşan bir molekülden kaynaklanıyor olabilir. dikarbon. Bu alışılmadık kimyasal süreç, kuyrukla değil, esas olarak kafayla sınırlıdır. Comet ZTF’ye bakarsanız, bu yeşilimsi renk tonu çok soluktur (eğer görünürse). Dikarbon nedeniyle yeşil kuyruklu yıldızların görünümü çok sıra dışı.

Son görüntüler, başın (koma) belirgin bir şekilde yeşil olduğunu ve arkasında etkileyici bir şekilde uzun ince bir allık parçasının (kuyruk) olduğunu gösteriyor. Ancak uzun pozlama kamerasının gördüğü şey budur. Renk tonu çıplak gözle çok daha az yeşildir.

Ne zaman ve nerede izlenir ZTF kuyruklu yıldızı

Ocak sonundan Şubat başına kadar, ZTF çıplak gözle görülebilecek kadar parlak hale gelir. Arka plandaki yıldızlara ve takımyıldızlara göre konumdaki geceden geceye değişimi izlemek için güvenilir bir yıldız haritası kullanın. İşte tarihler ve yaklaşık yerler.

READ  Nashville'de küçük bir uçağın otoyola düşmesi sonucu 2 yetişkin ve 3 çocuk hayatını kaybetti.

12-14 Ocak

Güneş doğmadan önce Corona Borealis takımyıldızını görün.

14-20 Ocak

Güneş doğmadan önce Boötes takımyıldızını görün.

21 Ocak

Kuyruklu yıldız gece gökyüzünde görülebilir (önceden sadece sabahın erken saatlerinde görülebiliyordu). Kuzeye, yukarıya ve Büyük Kepçe’nin soluna bakın.

Comet ZTF konumları, MISAO projesinin izniyle.

22-25 Ocak

Takımyıldız Draco’ya (Ejderha) daha yakından bakın.

26-27 Ocak

Küçük Kepçe çanağının birkaç derece doğusuna bakın. 27’sinin akşamı, Küçük Kepçe kasesindeki iki dış yıldız, parlak turuncu gochap’ın sağ üst tarafında yaklaşık üç derece olacak.

29-30 Ocak

Polaris’e doğru bakın.

1 Şubat

Camelopardalis takımyıldızına daha yakından bakın.

5 Şubat

Parlak sarı-beyaz yıldız Capella’ya (İkizler takımyıldızından) bakın.

6 Şubat

Auriga’daki “Çocuklar” yıldız sistemi olarak bilinen üçgenin içine, yerel saatle 20:00’de doğrudan yukarıya bakın.

10 Şubat

Mars’ın sol üst tarafına iki derece bakın.

Not: Büyük bir şehirde veya dış banliyölerde yaşıyorsanız, bu kuyruklu yıldızı görmek imkansız değilse bile zor olacaktır. Karanlık ve yıldızlı gökyüzüne sahip olanlar için bile ZTF’yi bulmak zor olabilir.

Comet ZTF’yi şimdi canlı izleyin:

Uzayı kendi gözlerinizle görmek gibisi yok ama ışık kirliliğinin yüksek olduğu bir bölgede yaşıyorsanız işte size bir manzara. (Yeşil bir kuyruklu yıldıza benzemiyor, değil mi?)

ZTF’yi görüntüleme hakkında daha fazla bilgi

Kuyruklara gelince, kuyruklu yıldızlar iki tür toz ve gaz atabilirler. Toz kuyrukları, gaz kuyruklarına göre çok daha parlak ve göze daha hoş gelir çünkü toz güneş ışığını daha etkili bir şekilde yansıtır. En görkemli kuyruklu yıldızlar tozludur ve muhteşem ve etkileyici göksel manzaralar yaratan uzun, parlak kuyruklar üretebilirler.

Öte yandan, gaz kuyrukları çok daha soluk görünür ve mavi renkte parlar. Gaz, güneşin ultraviyole ışınları tarafından etkinleştirilir ve kuyruğun, siyah ışığın fosforlu boyayı parlattığı gibi parlamasını sağlar. Ne yazık ki, çoğu kuyruklu yıldızın ürettiği gaz kuyrukları uzun, ince ve çok sönük görünür; Fotoğraflarda etkileyici ama görsel olarak eksik. Şu anda ZTF’de gördüğümüz şey bu.

READ  Ezeli düşmanlar İran ve Suudi Arabistan, Çin'in arabuluculuk yaptığı anlaşmada bağları yenilemeyi ve büyükelçilikleri yeniden açmayı kabul etti

Son olarak, ZTF Ocak sonu ve Şubat başında en parlak halindeyken, başka bir gök cismi ile rekabet etmek zorundadır: Ay. Aynı zamanda, Ay dolunay evresine yakın olacak (Th dolunay kar 5 Şubat). Gece gökyüzünü dev bir spot ışığı gibi yakan bir dolunay, Comet ZTF gibi nispeten sönük ve dağınık bir nesneyi görmeyi denemeyi daha da zorlaştıracaktır.

Diğer görünür kuyruklu yıldızlar

Bu gece gökyüzünde görülecek neredeyse bir düzine kuyruklu yıldız var. Ancak bunların çoğu yalnızca orta büyüklükteki teleskoplarla görülebilir. Bunlardan herhangi birini görmek için cihazınızı nereye doğrultacağınızı bilmek için iyi bir yıldız atlasına ve doğru koordinat konumlarına ihtiyacınız olacak. Çoğu amatör, bu tür kuyruklu yıldızlara “sönük tüyler” diyor çünkü göz kapaklarından çok güzel görünüyorlar: soluk, bulanık bir ışık damlası. Bunlara “ortak kuyruklu yıldızlar” denir.

Arada bir, belki 15 veya 20 yılda bir iki veya üç kez, parlak veya “büyük bir kuyruklu yıldız” gelir. Bunlar bizi heyecanlandıran tipler, dürbünlü ya da dürbünsüz – tek yapmanız gereken dışarı çıkıp yukarı bakmak ve “Aa bak! O!” Bu tür kuyruklu yıldızlar ortalamadan daha büyük olma eğilimindedir. Bunların çoğu, iki veya üç milden daha kısa bir çekirdeğe veya çekirdeğe sahiptir. Ancak birçok kez daha büyük olan başkaları da var.

Genel bir kural olarak, bir kuyruklu yıldız Güneş’e ne kadar yaklaşırsa o kadar parlak olur. Dünya’nın Güneş’e olan mesafesinden (92,9 milyon mil) daha yakından geçen daha büyük olanlar çok daha parlaktır. 1997 baharında Hale-Pop Kuyruklu Yıldızı ve 2020 yazında NEOWISE Kuyruklu Yıldızı (robot uzay teleskobu tarafından keşfedildi) iyi örneklerdir.

Peki ZTF hangi kategoriye ait? Birçok yönden çok yaygın bir kuyruklu yıldızdır, ancak diğer soluk karanlıklarla karşılaştırıldığında ZTF çok parlaktır.

READ  Yunanistan seçimleri: Merkez sağ önde ama çoğunluk yok, anketler gösteriyor

Kuyruklu Yıldızlar, Asteroitler ve Meteorlar – Aralarındaki Fark

Ocak Gecesi Gökyüzü Rehberi

tartışmaya katıl

“Yeşil” kuyruklu yıldız ZTF için gökyüzünü mü izleyeceksiniz?

Aşağıdaki yorumlarda bize bildirin!

Yazdırma dostu, PDF ve e-posta



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir