Xi, birçok zorluğun ortasında Çin cumhurbaşkanı olarak üçüncü kez yemin etti

PEKİN, 10 Mart (Reuters) – Xi Jinping, Cuma günü yaptığı bir parlamento oturumunda Çin cumhurbaşkanı olarak üçüncü kez aday olma sözü verdi. yük.

Çin’in lastik damgalı parlamentosu Ulusal Halk Kongresi’nin (NPC) yaklaşık 3.000 üyesi, başka hiçbir aday olmaksızın Büyük Halk Salonu’nda oybirliğiyle 69 yaşındaki Xi’ye oy verdi.

Xi, on yıl önce kontrolü ele aldığından beri Çin’i daha otoriter bir yola yönlendirdi ve ABD ve müttefikleriyle Tayvan, Rusya ve Pekin’in ticarete ve insanlığa verdiği destek nedeniyle giderek artan düşmanca ilişkilerin ortasında, görev süresini beş yıl daha uzatıyor. Haklar.

Yurtiçinde Çin, Xi’nin üç yıllık sıfır covid politikası, tüketiciler ve işletmeler arasında zayıf güven ve Çin’in ihracatına yönelik zayıf talep nedeniyle zorlu bir toparlanma ile karşı karşıya.

En son güncellemeler

2 hikayeye daha bakın

Ekonomi geçen yıl sadece %3 büyüyerek on yılların en kötü performansını sergiledi. Hükümet bu yıl parlamento oturumunda sadece %5’lik bir büyüme hedefi belirledi.

ABD’li bir düşünce kuruluşu olan Jamestown Vakfı’nın kıdemli üyesi Willie Lam, “Xi, üçüncü döneminde ekonomik canlanmaya odaklanmalı” dedi.

Ancak yaptığı şeyi yapmaya devam ederse – özel sektör üzerinde sıkı parti ve devlet kontrolü ve Batı ile karşı karşıya gelme, başarı şansı cesaret verici değil.”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Xi’yi üçüncü döneminde kutlayan ilk yabancı liderlerden biriydi. İkili, geçen yıl Şubat ayında, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini başlatmasından günler önce, Çin ile Rusya arasında “sınırsız” bir ortaklık imzaladı.

Xi, 2018’de başka bir dönem için sahneyi hazırlayarak başkanlık dönemi sınırlarını kaldırdı ve Halk Cumhuriyeti’ni kuran Mao Zedong’dan bu yana Çin’in en güçlü lideri oldu.

Cumhurbaşkanlığı büyük ölçüde törensel olsa da, Xi’nin kilit görev süresi, Komünist Parti Merkez Komitesi genel sekreteri olarak beş yıl daha onaylandığı geçen Ekim ayında uzatılmıştı.

Beyaz Saray sözcüsü John Kirby, Washington’da ABD Başkanı Joe Biden’ın Çin ile stratejik rekabeti yönetmeye odaklandığını söyledi. Kirby, “Bay Xi’nin üçüncü dönemi kesinlikle buradaki hiç kimse için sürpriz değil. Çok bekleniyordu,” dedi.

Yeni bir liderlik listesi

Cuma günkü oylama sırasında Xi, Çin’in ikinci en yüksek görevi için Cumartesi günü onaylanacak olan başbakan bekleyen Li Qiang, eski bir Şangay parti başkanı ve ekonomiden sorumlu Xi müttefiki ile görüşmelerde bulundu.

Başbakan yardımcıları, bir merkez bankası başkanı ve çok sayıda bakan ve daire başkanı da dahil olmak üzere Xi tarafından onaylanan diğer yetkililer, bu hafta içinde hükümet görevlerine seçilecek veya atanacak.

Çin’in üç yıldır Kovid kısıtlamalarını kaldırmasından bu yana ilk yıllık parlamento oturumu, Xi’nin bir konuşma yapacağı Pazartesi günü sona erecek ve ardından Li’nin medya soru-cevap oturumu başlayacak.

Cuma günkü oturumda, Xi ve sahnedeki diğer düzinelerce üst düzey lider maske takmadı ama oditoryumdaki herkes taktı.

Çin, günlük hayatı ve ekonomiyi felce uğratan kısıtlamalara karşı ülke çapında oldukça sıra dışı protestoların ardından Aralık ayında sıfır covid politikasına son verdi.

2019’un sonlarında Çin’de ortaya çıkan virüs hızla yayıldı ve 1,4 milyar insanın çoğunu etkiledi, ancak yetkililer ilgili ölümlerin tam sayısını açıklamadı.

Cuma günü parlamento ayrıca Zhao Lezhi’yi (66) Başkan olarak ve Han Zheng’i (68) Başkan Yardımcısı olarak seçti. Her ikisi de Xi’nin Politbüro Daimi Komitesindeki önceki parti liderleri grubunun üyeleriydi.

Yu Lun Tian’ın haberi, Washington’dan Doina Xiaku’nun ek haberi; Kurgu Lincoln Feist, Tony Munro, Robert Birzel ve Raisa Kasolowski

READ  Nepal'de son beş yılın en kötü uçak kazasında en az 44 kişi hayatını kaybetti.

Standartlarımız: Thomson Reuters Güven İlkeleri.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir