Uzak Avustralya ve Endonezya üzerinden nadir güneş tutulması geçişi nasıl izlenir

JAKARTA, Endonezya (AP) – Bulutsuz gökyüzü altında, yaklaşık 20.000 tutulma avcısı, nadir görülen bir güneş tutulmasının Avustralya’nın kuzeybatı kıyılarını Perşembe günü kısa bir öğleden sonra karanlığına boğmasını izledi.

3.000’den az kişinin yaşadığı ücra bir turizm kasabası olan Exmouth, Endonezya ve Doğu Timor’un uzak bölgelerinden geçerken tutulmayı izlemek için Avustralya’nın en iyi gözlem noktalarından biri olarak ilan edildi.

Uluslararası bir kalabalık günlerce toplanmış, kasabanın kenarındaki kırmızı, tozlu bir düzlükte çadırlarda ve karavanlarda kamp kurmuş, kameralar ve diğer görüntüleme ekipmanları gökyüzüne dönüktü.

NASA astronomu Henry Throop, Exmouth’ta karanlıkta yüksek sesle tezahürat yapanlar arasındaydı.

Heyecanlı bir Washington sakini, “İnanılmaz değil mi? İnanılmaz. Akıllara durgunluk veriyor. Çok keskin ve parlaktı. Orada güneşin etrafındaki koronayı görebilirsiniz” dedi.

“Sadece bir dakikaydı ama uzun bir zaman gibi geldi. Böyle hissettiren başka hiçbir şey yok. Harikaydı. Muhteşemdi. Sonra Jüpiter ve Merkür’ü görürsünüz ve onları gün içinde aynı anda görebilirsiniz – bu Merkür’ü bile görmek çok nadir. Bu yüzden harikaydı.” diye ekledi Throop.

Avustralya’nın batı kıyısındaki liman kenti Fremantle’dan kuzeydeki Exmouth’a 1.000 km’den (600 mil) fazla yol kat eden Julie Copson, olayın tüylerini ürperttiğini söyledi.

Copson, “Ağlayacak kadar duygulandım. Renk değişti ve koronayı ve güneş ışığını gördüm…” dedi.

Ayın gölgesi bölgeyi sararken 5 santigrat derecelik (9 Fahrenheit derece) ani bir sıcaklık düşüşüne atıfta bulunarak, “Çok güçlüydü ve sıcaklık çok düştü” diye ekledi.

Endonezya’nın başkentinde yüzlerce kişi, bulutların örttüğü parçalı güneş tutulmasını izlemek için Jakarta Planetaryum’a akın etti.

21 yaşındaki Aska Aszahra, kız kardeşi ve arkadaşlarıyla teleskop kullanarak yüzlerce izleyici ile daha yakından bakmak için geldi.

“Bulutlu da olsa gelmekten memnunum. Aszahra, insanların tutulmaya tanık olmak için büyük bir ilgiyle buraya geldiğini görmek güzel” dedi.

READ  Soyuz MS-23: Rusya, soğutma sıvısı sızıntısından sonra astronotlar için yedek uzay aracını fırlattı

Müslümanlar Allah’ın büyüklüğünü hatırlatmak için tutulma namazını kılarken, tutulma aşaması başladığında şehrin camilerinden ezan sesleri yükseldi.

bu Hibrit güneş tutulması Hint Okyanusu’ndan Pasifik Okyanusu’na kadar izlendi ve çoğunlukla su üzerindeydi. Güneş yeni ayın arkasından dışarı bakarken, yolundaki şanslı birkaç kişi tam tutulmanın karanlığını veya “ateş çemberini” gördü.

Bu tür göksel olaylar her on yılda bir oluyor: sonuncusu 2013’te oldu ve bir sonraki 2031’e kadar değil. Dünya “tatlı noktasında” olduğunda meydana gelirler, bu nedenle Ay ve Güneş neredeyse aynı boyuttadır. gökyüzü, dedi NASA güneş uzmanı Michael Kirk.

Bazı noktalarda, Ay biraz daha yakındır ve tam bir tutulmada Güneş’i engeller. Ancak Ay biraz daha uzaktayken, halkalı bir tutulmada Güneş’in ışığının bir kısmının görülmesine izin verir.

Kirk, “Bu çılgınca bir olay” dedi. “Aslında ayın gökyüzünde büyüdüğünü görüyorsunuz.”

Yaklaşan birçok güneş tutulmasını yakalamak kolay olacak. A Halkalı güneş tutulması Ekim ortasında ve önümüzdeki Nisan’da bir tam tutulma Her ikisi de Amerika Birleşik Devletleri’ndeki milyonlarca insanı geçiyor.

___

Burakoff New York’tan bildirdi. Avustralya, Canberra’daki Associated Press muhabiri Rod McGuirk bu rapora katkıda bulundu.

___

Associated Press, Howard Hughes Tıp Enstitüsü’nün Bilim ve Eğitim Medya Grubu’nun Sağlık ve Bilim Departmanından destek alıyor. Tüm içerikten yalnızca AP sorumludur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir