Ukrayna’nın doğusundaki saldırılar Putin’in ateşkes kararına meydan okudu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in tek taraflı olarak kuvvetlerine Ortodoks Noeli için 36 saat boyunca saldırıları durdurma emri vermesine rağmen, Cuma günü Ukrayna’nın doğusunda savaşın harap ettiği kasabaları topçu mübadelesi vurdu.

Putin tarafından bu hafta başında duyurulan kısa süreli ateşkes, Cuma günü GMT ile 09:00’da başlayacak ve Şubat 2022’de Moskova’nın işgalinden bu yana ilk tam duraklama olacaktı.

Ancak AFP muhabirleri, Rusya’da ateşkesin başladığının söylenmesinden kısa bir süre sonra Ukrayna’nın doğusundaki ana şehir Bakhmut’a giden ve gelen bombardımanları duydu.

Ukrayna cumhurbaşkanlığı yönetimi, Moskova güçlerinin doğudaki Kramatorsk kentine de saldırarak konutlara ve tıbbi tesislere zarar verdiğini söyledi.

Putin’in Ortodoks Noeli sırasında çatışmayı durdurma emri, Moskova’nın savaşta en ağır kayıplarını vermesi ve Ukrayna’nın müttefiklerinin Kiev’e zırhlı araçlar ve ikinci bir Patriot hava savunma bataryası gönderme sözü vermesinin ardından geldi.

Ateşkes ciddi değildi

Kyrylo Timoşenko, Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın ofisinden Daha önce, Moskova güçleri güneydeki Herson kentinde bir itfaiye istasyonuna saldırarak çok sayıda kişiyi öldürdü veya yaraladı.

“Ateşkesten bahsediyorlar. Biz onunla savaş halindeyiz” dedi.

Bu arada Ukrayna’nın Lugansk bölgesi başkanı, Rus kuvvetlerinin Kiev’in bölgelerdeki mevzilerine 14 kez ateş açtığını ve Ukrayna güçleri tarafından tutulan bir yerleşime saldırmaya çalıştığını söyledi.

Ancak Rusya Savunma Bakanlığı, tek taraflı ateşkese saygı duyduğunu söyledi ve Ukrayna güçlerini bombardımana devam etmekle suçladı.

Her iki ülke de Ortodoks Noelini kutluyor ve Rus liderin emri, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya’nın ruhani lideri Patrik Kirill’in ateşkes çağrılarının ardından geldi.

Ukrayna, Cumartesi günü (21:00 GMT) sonuna kadar süren ateşkesi, Rusya’nın bir dizi savaş alanı vardiyasının ardından kuvvetlerini yeniden bir araya getirme ve savunmasını güçlendirme stratejisi olarak reddetti.

READ  IMS'den yarış kapsamı, sonuçlar, liderlik tabloları

Fransa Dışişleri Bakanlığı, sözde ateşkesi Rusya’nın dikkatleri savaş suçlarından başka yöne çekmeye yönelik “kaba” bir girişimi olarak nitelendirdi.

Üst düzey bir AB diplomatı Cuma günü ateşkesin “inandırıcı olmadığını” söyledi.

AB dış politika sorumlusu Joseph Borrell Fas’a yaptığı ziyarette, “Kremlin’in kesinlikle hiçbir güvenilirliği yok ve bu tek taraflı ateşkes duyurusu inandırıcı değil.”

İşgal geçen yıl 24 Şubat’ta başladığından beri Rusya, Ukrayna’nın doğu ve güneyinin bazı kısımlarını işgal etti, ancak o zamandan beri Kiev topraklarını geri aldı.

Kremlin, Perşembe günü Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde Putin’in Moskova’ya, Kiev’in “yeni bölgesel gerçekleri” tanıması halinde Türk liderinin müzakerelere açık olduğunu söylediğini söyledi.

Rusya’nın, Ukrayna’nın Donetsk, Luhansk, Zaporozhye ve Herson bölgeleri dahil olmak üzere dört bölgesini tamamen kontrol etmese de ilhak ettiği iddiasına atıfta bulunuyordu.

Donetsk bölgesindeki Bakhmut’ta insani yardım üssü olarak kullanılan bir binada toplanan onlarca sivil, ateşkesin yürürlüğe girmesinden sonraki bir saat içinde gönüllülerin düzenlediği Noel Arifesi kutlamasında mandalina ve elma dağıttı. ve çerezler.

Ağır şekilde bombalanan şehrin sokakları, askeri araçlar dışında büyük ölçüde boştu. Cuma günü bombardıman önceki günlere göre daha hafifti.

Bağmut’ta bir polis memuru olan Pavlo Dyachenko, ateşkesin onurlu olsa bile şehir vatandaşlarına pek bir anlam ifade etmeyeceğinden şüphe duyduğunu söyledi.

“Onlar için kilise tatili nedir? Her gün ve gece bombalıyorlar, neredeyse her gün insanlar öldürülüyor” dedi.

76 yaşındaki Grill, Perşembe günü kilisenin resmi internet sitesinde “Ortodoks halkının Noel arifesinde ve İsa’nın Doğuşu gününde ayinlere katılabilmesi için” ateşkes talebinde bulunduğunu söyledi.

Ancak jest, Kiev sokaklarında yaygın bir şüpheyle karşılandı.

Ukrayna’nın güneyindeki savaştan zarar görmüş Mykolaiv şehrinden 46 yaşındaki Olena Fedorenko, “Onlara asla güvenemezsiniz, asla… ne söz verdilerse yerine getirmiyorlar” dedi.

READ  Prens Harry'nin anı kitabı satış rekoru kırdı

Ukrayna için daha fazla silah

Cephe hattından uzakta, Moskova’da ikamet eden Tatiana Zakharova, erkek kardeşi Ukrayna’da savaştığı için Ortodoks Noeli öncesinde bayram havasında olmadığını söyledi.

35 yaşındaki AFP’ye “Elbette kiliseye gideceğiz… her şeyden önce kardeşim ve çocuklarımız için dua edeceğiz.”

Putin’in ateşkes emri haberi, Almanya ve ABD’nin Kiev’e daha fazla askeri yardım sözü vermesi ve ABD Başkanı Joe Biden’ın söz verilen ekipmanın savaşta “kritik bir noktaya” geldiğini söylemesi üzerine geldi.

Washington ve Berlin ortak bir açıklamada, Kiev’in sırasıyla Bradley ve Harç piyade savaş araçlarını tedarik ettiğini söyledi.

Putin’in ateşkes emri, Moskova’nın 89 kişiyi öldürdüğü bildirilen Ukrayna saldırısının en kötü tek zayiatında bildirilen geçiş ücretini artırmasından bir gün sonra geldi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir