Soyuz MS-23: Rusya, soğutma sıvısı sızıntısından sonra astronotlar için yedek uzay aracını fırlattı

(CNN) Rusya, kapsülün yerini alacak Soyuz uzay aracını fırlattı Soğutma sıvısı sızıntısı oluştu Aralık ayında, iki astronot ve bir NASA astronotu eve gitmeden kaldı.

Soyuz MS-23 adlı kapsül, Rusya’nın Kazakistan’daki Baikonur Cosmodrome fırlatma rampasından Perşembe günü saat 19:24’te veya Cuma günü saat 05:24’te havalandı. Yerel zaman.

Mürettebatsız uzay aracı yörüngede yaklaşık iki gün geçirecek ve Uluslararası Uzay İstasyonuna doğru manevra yapacak.

Soyuz MS-23, Eylül ayında Soyuz MS-22 kapsülü ile uzay istasyonuna giden kozmonotlar Sergey Prokopyev ve Dmitri Petelin ile NASA astronotu Frank Rubio’nun dönüş aracı olacak.

Mürettebat üyeleriyle birlikte uçmak yerine, Perşembe günü Soyuz MS-23, kabinde bırakılan herhangi bir nesne olabilen ve kapsül mikro yerçekimine girerken serbestçe yüzecek şekilde tasarlanmış bir “sıfır-g göstergesi” ile fırlatıldı. Bu görev için gösterge, kabine bir ip ile bağlanmış bir oyuncak ayıdır.

Oyuncak ayı, 23 Şubat 2023 Perşembe günü fırlatılmadan önce Soyuz MS-23’e bağlandı.

Soğutucu sızıntısına ne sebep olur?

Üç adam için yolculuğun yaklaşık iki ayında, MS-22, dönüş yolculuğunda kullanmaları için güvenli olmadığı düşünülen bir sıcaklıkta kabini terk eden bir soğutma sıvısı sızıntısı yaşadı. Rus uzay ajansı Roscosmos ve NASA, fırlatma planları oluşturmak için hızla çalıştı. Yedek araç. Roscosmos yetkilileri bunun bir sızıntıyla sonuçlandığını söyledi Bir darbenin neden olduğu küçük bir delik Küçük balık

Ekim ayında Uluslararası Uzay İstasyonu modülüne kenetlenen Soyuz MS-22 (ön), soğutma sıvısı sızıntısı yaşadı.

Ancak, bir kurtarma aracı fırlatma planları, Rus kargo gemisi Progress uzay istasyonuna yanaştıktan sonra benzer bir soğutma sıvısı sızıntısı yaşadığında sorgulandı. 11 Şubat’ta. Üç gün sonra Roscosmos, sosyal medya sitesi Telegram’da yaptığı bir gönderide söyledi. Soyuz MS-23 lansmanını en az Mart ayına kadar erteleyin Ajans, Progress aracındaki soğutma sıvısı sızıntısının nedenini araştırdı.

READ  George Santos şimdi kampanya kredisinin kişisel fonlardan olmadığını söylüyor

Salı günü, Ancak Roscosmos, güncellenmiş bir Telegram gönderisinde, Progress uzay aracı sızıntısının nedeninin “dış etkiler” olduğunu belirlediğini söyledi.

NASA’nın uzay istasyonu yönetici yardımcısı Dana Weigel Çarşamba günü verdiği brifingde, “Ruslar hem Soyuz hem de Progress soğutma sıvısı sızıntılarını yakından izlemeye devam ediyor” dedi.

“Anormallikleri değerlendirmek için bir eyalet komisyonu kurdular,” diye ekledi ve ekibin, kapsüllerin yörüngeye yolculukları boyunca fırlatılmasından bu yana olası nedenleri analiz ettiğini de sözlerine ekledi.

Grup değişikliği

Başlangıçta, Roscosmos kozmonotları Oleg Kononenko ve Nikolai Chub ve NASA astronotu Loral O’Hara’nın MS-23 ile 16 Mart’ta uzay istasyonuna fırlatılması bekleniyordu.

Bunun yerine, Prokopyev, Petelin ve Rubio’nun uzay istasyonundaki süreleri, bu yıl Soyuz MS-23 ile Dünya’ya dönene kadar uzatılacak. Rusya’nın devlet medyasının haberlerine göre, bu Eylül ayında olabilir Atmak.

Bu son tarih tutarsa, üç mürettebat uzayda beklenen altı aylık görevlerini bir yıl uzatmış olacak.

Uzun süre kalışları sorulduğunda, NASA’nın uzay istasyonu program yöneticisi Joel Montalbano, mürettebatın sağlık durumunun iyi olduğunu ve yolculuklarını hızlandırmak için hiçbir neden olmadığını söyledi.

Montalbano, 11 Ocak’ta düzenlediği basın toplantısında, “Mürettebat, istediğimiz her yerde yardım etmeye hazır. Uzayda olmaktan, çalışmaktan ve yörüngede yaptığımız araştırmayı yapmaktan heyecan duyuyorlar.” Bu yüzden onlar için ne karar verirsek onu yapmaya hazırlar.”

Ekledi, “Biraz daha uçmam gerekebilir Onları dondurmayla ödüllendirin.”

Soyuz MS-23 uzay aracının lansmanı, NASA ve SpaceX’in Crew-6 görevini başlatmasından birkaç gün önce gerçekleşir. Pazartesi sabahı erken saatlerde uçması beklenen Crew-6, NASA astronotları Stephen Bowen ve Warren “Woody” Hoberg ile Birleşik Arap Emirlikleri astronotu Sultan Alnyadi ve Roscosmos astronotu Andrey Fedayev’i taşıyacak.

Kısa bir zaman içinde Dörtlü, NASA’nın Crew-5 astronotlarının beş aylık bir aradan sonra evlerine dönecekleri uzay istasyonuna varır. Orada, SpaceX Crew Dragon kapsülünde. NASA yetkilileri bu hafta Soyuz ve Progress araçlarındaki soğutma sıvısı sızıntılarının SpaceX görevlerine bir etkisinin olmayacağını, Crew Dragon araçlarında da benzer bir soruna rastlanmadığını söyledi.

READ  Memphis polisi, Dyer'ın Nichols'u öldüresiye dövdüğünü gösteren videoyu yayınlayacak

CNN’den Ashley Strickland bu rapora katkıda bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir