Sert çizgideki Cumhuriyetçiler, McCarthy’nin Meclis Başkanı teklifine karşı çıkıyorlar

WASHINGTON, 5 Ocak (Reuters) – ABD Temsilciler Meclisi’ndeki sertlik yanlısı Cumhuriyetçiler Perşembe günü Kevin McCarthy’nin başkanlık teklifini 11. kez reddederken, destekçileri zafer getirecek bir anlaşmayı güvence altına alma umuduyla kapalı kapılar ardında çalıştı.

Oylama, Meclis’i İç Savaş’tan hemen önceki çalkantılı dönemden beri görülmemiş bir çöküşe sürükledi ve McCarthy kendi nüfuzunu dizginlemeyi teklif ettikten sonra bile partinin iktidarı kullanma becerisi hakkında soru işaretleri uyandırdı.

11. seçimden sonra, Meclis bu hafta üçüncü kez bir Başkan seçmeden ara verdi. Milletvekilleri Cuma öğleden sonra (1700 GMT) yeniden toplanacak.

McCarthy’nin muhalifleri, onun Başkan Joe Biden ve Demokratların kontrolündeki Senato’ya dayatmak istedikleri derin harcama kesintileri ve diğer kısıtlamalar için savaşacağına inanmadıklarını söylüyorlar.

Ancak bazı Cumhuriyetçiler, California Cumhuriyetçi Partisi ile en az 20 katı muhafazakar arasında bir anlaşma umudunu sürdürdü.

Üst düzey bir kongre paneline liderlik etmeye hazırlanan bir McCarthy destekçisi olan Temsilci Patrick McHenry, “Her şey çok sağlıklı bir şekilde bir araya geliyor” dedi.

“Zaman çizelgesini bilmiyoruz. Ancak nişan orada, bu yüzden iyimserim” dedi.

Diğer şeylerin yanı sıra, Cumhuriyetçi Temsilci Brian Fitzpatrick’e göre, olası bir anlaşma Kongre üyeleri için süre sınırlamalarının oylanmasına izin verecek.

Ancak McCarthy’nin destekçileri çıkmaza yakın zamanda bir çözüm öngörmekten geri kaldılar.

Bir lider seçememek, 435 sandalyeli Meclis’i iktidarsız hale getirdi – yeni seçilen üyeler resmen yemin edemiyor, duruşma düzenleyemiyor, yasa tasarısını görüşemiyor veya Biden ve yönetimini inceleyemiyor bile.

Cumhuriyetçiler, Kasım ayında yapılan ara seçimlerde 222’ye karşı 212 gibi ince bir Meclis çoğunluğu kazandılar; bu, Demokratlar kendi adayları etrafında toplanırken McCarthy’nin dört Cumhuriyetçinin desteğini kaybedemeyeceği anlamına geliyor.

Pozisyon için eski Başkan Donald Trump tarafından desteklenen McCarthy, konuşmacının rolünü zayıflatan birkaç taviz verdi ve siyasi müttefikleri, eğer alırsa işi onun için daha da zorlaştıracağı konusunda uyardı.

READ  2023 Tony Ödülü kazananları: Listeyi günceller

Bu hafta her oylamada en az 200 Cumhuriyetçi McCarthy’yi destekledi. Cumhuriyetçi milletvekillerinin% 10’undan azı ona karşı oy kullandı, ancak bu, Demokrat Nancy Pelosi’nin konuşmacı olarak yerini alması için gereken 218 oyu reddetmek için yeterliydi.

McCarthy’nin rakibi Byron Donalds’ı 10. oylama için aday gösteren Cumhuriyetçi Temsilci Anna Paulina Luna, “Bu sitede gördükleriniz öldüğümüz anlamına gelmiyor” dedi.

‘Deli gömleği yap’

Meclis’teki en açık sözlü muhafazakarlardan biri olan McCarthy destekçisi Temsilci Marjorie Taylor Green, “Size bazı iyi şeyler olduğunu söyleyebilirim,” dedi. “Sanırım biraz hareket göreceğiz.”

Ancak McCarthy’nin bazı muhalifleri yumuşama belirtisi göstermiyor.

Konuşmacı için Trump’a oy veren Cumhuriyetçi Temsilci Matt Gates, “İki yoldan biriyle biter: Kevin McCarthy yarıştan çekilir ya da kaçınmak istemediği bir deli gömleği yaratırız” dedi.

Konuşmacı olarak McCarthy, tipik olarak meclisin gündemini şekillendirmede bir konuma sahiptir ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in ardından başkanlık doğrultusunda ikinci sıradadır. 2024 başkanlık seçimleri öncesinde Biden’ın yasama gündemini boşa çıkarma ve başkanın ailesi ve yönetimi hakkında soruşturma başlatma yetkisine sahip olacaktı.

Müzakerelere aşina bir kaynağa göre, gece geç saatlerde yapılan bir pazarlık oturumunda McCarthy, hangi yasanın oylanması gerektiği konusunda daha fazla etkiye sahipti.

Ayrıca, herhangi bir üyeye kendisini görevden almak için oylama çağrısı yapma yeteneği verdi – bu, en az bir Cumhuriyetçinin, önceki Meclis Başkanı John Boehner’ın emekli olmasına yardımcı oldu.

Bu tavizler, McCarthy’nin bazı itirazları kazanmasına yardımcı olabilir, ancak sonunda başkanlığı kazanırsa, önümüzdeki iki yıl içinde katıcılara karşı savunmasız olacak.

Bu, dramanın son üç gününde seyirci olarak görev yapan bazı Demokratları endişelendirdi.

Bir Demokrat olan Temsilci Richard Neal gazetecilere verdiği demeçte, “Her teklifle birlikte, her gün işini hâlâ alıp alamayacağını merak ederek uyanması gerekiyor.”

READ  Los Angeles okulları ve 30.000 işçi grevden sonra geçici anlaşmaya vardı

Bir lider üzerinde anlaşmaya varılamaması, Cumhuriyetçilerin bu yılın sonlarında büyük harcama kesintileri yapmak için hükümeti kapatmaya mı yoksa temerrüde düşme riskini mi riske atacaklarına dair soruları gündeme getiriyor. Bazı tutucular, McCarthy’nin veya herhangi bir Cumhuriyetçi başkanın bu yaklaşımı benimsemesini beklediklerini söylüyor.

McCarthy sonunda Cumhuriyetçileri birleştirmeyi başaramazsa, onların yerine yenisini aramak zorunda kalacaklar. 2 Numaralı Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçisi Steve Scalise ve Temsilci Jim Jordan, McCarthy’yi onayladı. Ürdün, Salı günü adaylar tarafından aday gösterildiğinde 20 oy aldı.

Moira Warburton, Doina Chiacu, David Morgan, Kanishka Singh ve Gram Slattery’nin hazırladığı rapor; Andy Sullivan tarafından; Kurgu: Will Dunham, Howard Koller ve Christian Schmollinger

Standartlarımız: Thomson Reuters Güven İlkeleri.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir