Japonya, eski Japonya Başbakanı Shinzo Abe’yi öldürmekle suçlanan bir kişiyi suçladı.


Tokyo
CNN

Japonca Savcılar Cuma günü yaptığı açıklamada, geçen yıl eski Başbakan Shinzo Abe’yi vurduğundan şüphelenilen bir kişinin suçlandığını söyledi.

Nara savcılığı yaptığı açıklamada, Tetsuya Yamagami’nin 8 Temmuz’da Abe şehrinde bir sokakta bir kampanya konuşması sırasında vurularak öldürülmesinin ardından cinayet ve ateşli silahlarla suçlandığını söyledi.

Nara Bölge Mahkemesi CNN’in iddianameyi aldığını doğruladı.

Kamu yayın kuruluşu NHK’nın bildirdiğine göre Yamagami, geçen yıl tutuklanmasından bu yana zihinsel olarak mahkemeye çıkmaya uygun olup olmadığını belirlemek için Nara’da psikiyatrik muayeneden geçirildi. NHK, tutukluluğunun Salı günü sona erdiğini de sözlerine ekledi.

Nara Nishi polisi, Yamagami’nin olay yerinde gözaltına alındığını ve Abe’yi vurduğunu itiraf ettiğini söyledi.

Doktorlar, eski başbakanı öldüren kurşunun “kalbine girecek kadar derin” olduğunu ve aşırı kanamadan öldüğünü söylediler.

Liberal Demokrat Parti’nin eski lideri ve Japonya’nın en uzun süre görev yapan başbakanı olan 67 yaşındaki Abe, sağlık nedenleriyle istifa etmeden önce 2006’dan 2007’ye ve tekrar 2012’den 2020’ye kadar görev yaptı.

Güpegündüz öldürülmesi dünyayı şok etti ve Japonya’nın her yerine şok dalgaları gönderdi. Binlerce kişi Tokyo sokaklarında sıralanırken dünya liderleri taziyelerini sundular. Kapsamlı ve tartışmalı Devlet töreni Eylül ayında gerçekleştirildi.

NHK o sırada zanlının eski başbakanı hedef aldığını çünkü Abe’nin – ülkenin bir başka eski lideri olan – büyükbabasının kendisinden nefret eden dini bir grubun yayılmasına yardım ettiğine inandığını bildirdi.

CNN, Yamagami’nin hangi gruptan bahsettiğini bağımsız olarak doğrulayamadı, ancak Japonya Başbakanı Kişida Abe ile bağlantıları olduğunu öne sürdü. Birleşik Kilise Geçen Eylül ayındaki bir parlamento oturumunda eski başbakan, ölümünden sonra grupla ilişkileri anlamanın sınırları olduğunu söyledi.

Ekim ayında Kişida, iktidardaki Liberal Demokrat Parti’yi (LDP) tartışmalı dini grupla ilişkilendiren artan yolsuzluğun ortasında kilise hakkında soruşturma açılması emrini verdi. Bakanlar istifa ediyor

READ  Prens William'la çiftlik dükkanını ziyaret ettiği bildirilen Kate Middleton'un fotoğrafı çekilmedi

Başlangıçta Dünya Hristiyanlığının Birleşmesi için Kutsal Ruh Derneği olarak bilinen kilise, 1954’te Güney Kore’de kuruldu. 1980’lerde küresel olarak yayıldı ve bugün hala Asya’nın bazı bölgelerinde öne çıkıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir