Jacinda Ardern: Yeni Zelanda Başbakanı bir sonraki seçimden önce istifa edecek



CNN

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern Perşembe günü haftalar içinde yeni bir lider için görevi bırakacağını duyurarak, Ekim seçimlerinde yeniden seçilmek için aday olacak enerjisi olmadığını söyledi.

Bir basın toplantısında konuşan Ardern, görev süresinin 7 Şubat’ta sona ereceğini ve yeni bir İşçi Partisi başbakanının göreve başlamasını beklediğini söyledi – ancak “sürece daha erken olabilir”.

Ardern, “Karar benim,” dedi. “Bir ülkeyi yönetmek, bir kişinin sahip olabileceği en ayrıcalıklı ama aynı zamanda en zorlu iştir. Deponuz doluysa ve beklenmedik zorluklar için çok az yeriniz varsa, bu yapılamaz ve yapılmamalıdır.

“Artık tankta yeterince yok [the job] Adalet” diye ekledi.

2022’nin sonunda, başbakan olarak devam etmek için gerekenlere sahip olup olmadığını düşünmek için zaman ayırdığını söyledi ve sonunda istifa etme zamanının geldiği sonucuna vardı.

Ancak yönetiminin karşılaştığı çeşitli zorlukları sıralayarak, “Zor olduğu için bırakmadım. Olsaydı iki ay işe giderdim” dedi. Christchurch terör saldırısı ve Te Bua O Wakkari’deki volkanik patlama… beyaz bir ada olarak.

Erken bildirimin devlet kurumları ve siyasi partiler tarafından planlama ve hazırlık yapılmasına izin vereceğini de sözlerine ekledi.

Genel seçim 14 Ekim’de yapılacak.

Sipariş Verildiğinde 2017’de başbakan oldu 37 yaşında, Yeni Zelanda’nın üçüncü kadın lideri ve dünyanın en genç liderlerinden biriydi. Bir yıl içinde görevde doğdu – bunu yapan yalnızca ikinci dünya lideri.

2020’de ikinci bir dönem için yeniden seçildi ve hükümetinin pandemiye karşı “sert ve hızlı git” yaklaşımıyla kazandı ve Yeni Zelanda’nın başka yerlerde görülen yıkıcı salgınlardan kaçınmasına yardımcı oldu.

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, Perşembe günkü duyurunun ardından Ardern’e övgüler yağdırdı ve Ardern’in “dünyaya bilgelik ve güçle nasıl liderlik edileceğini gösterdiğini” ve “benim harika bir arkadaşım” olduğunu söyledi.

READ  Avrupa Turu LIV golfçüleri, hakemler rejimi cezalandırabilir

Ardern, taze ve anlayışlı yaklaşımıyla uluslararası siyaset sahnesinde övgü topladı, ancak Yeni Zelanda’daki popülaritesi son yıllarda azaldı.

2022’nin sonlarında yapılan bir dizi kamuoyu yoklaması, Ardern ve İşçi Partisi’ne desteğin azaldığını gösterdi. 2017’de göreve gelmesinden bu yana en düşükCNN üyesi Radio New Zealand’a göre.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir