Hazine Yetkilileri Milletvekillerine FDIC Silikon Vadisi Bankasını “Yönetmeye” Hazır

Washington (CNN) Hazine Bakanlığı Pazar günü milletvekillerine Federal Deposit Insurance Corp.’un iflas eden Silikon Vadisi bankasını “işletmeye” hazır olduğunu, böylece mudilerin çalışanlarının maaşlarını koruyabileceğini ve önümüzdeki günlerde daha fazla operasyonun açıklanacağını söyledi. California temsilcileri CNN’e söyledi.

Washington post ABD’li yetkililerin, hükümet potansiyel bir alıcı ararken bankadaki tüm sigortasız mevduatları garanti altına almayı düşündükleri de bildiriliyor.

Bütün bunlar, Hazine Bakanı Janet Yellen’ın Pazar günü hükümetin bankayı kurtarmayacağını söylemesiyle geldi, pek çok milletvekilinin karşı çıktığı bir fikir.

CBS News’e konuşan Yellen, “Finansal kriz sırasında büyük bankaların yatırımcıları ve sahipleri kurtarıldı ve biz bunu kesinlikle görmüyoruz” dedi. “Ve getirilen reformlar, bunu bir daha yapmayacağımız anlamına geliyor.”

İç Gelir Müsteşarı Nellie Liang ve Yasama İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Jonathan Davidson, Kaliforniyalı milletvekillerine FDIC’nin harekete geçtiğini ve SVB’yi satın almak için tekliflerin Pazar öğleden sonra başlamasının beklendiğini söyledi.

Yellen, tüm hafta sonu, çoğu binlerce kişiyi istihdam eden “küçük işletmeler” olan mevduat sahiplerinden haber aldığını söyledi. Hazine sekreteri daha fazla ayrıntı vermeyi reddederek, “Hafta sonu boyunca bu durumu ele alacak uygun politikaları tasarlamak için bankacılık düzenleyicilerimizle birlikte çalışıyorum” dedi.

Kıdemli Başkan Yardımcısı Cuma sabahı çöktü Şok edici 48 saatin ardından, bir banka hücumu ve bir sermaye krizi, ABD tarihinde bir finans kuruluşunun ikinci en büyük başarısızlığına yol açtı.

Yüksek faiz oranlarının körüklediği kafa karışıklığı, Perşembe günü mevduat sahiplerinin SVB’den 42 milyar dolar çektiği eski moda bir banka hücumuna yol açtı.

FDIC Cuma günü bankanın kontrolünü ele geçirdiğinde, müşterilere 250.000 $ ile sınırlı olan sigortalı mevduatlarını Pazartesi günü ödeyeceğini söyledi. Ancak çok fazla para ve nüfuz tehlikede.

SVB, ABD’deki girişim destekli teknoloji ve sağlık hizmetleri şirketlerinin neredeyse yarısını finanse etti. 2022’nin sonunda banka, 137,6 milyar doları ABD’li mevduat sahiplerinde olmak üzere 151,5 milyar dolarlık sigortasız mevduatı olduğunu söyledi.

READ  Dyer Nichols'un ölümüyle ilgili 6. Memphis polis memuru görevden alındı

Banka çalışırken çok para girmiş olabilir ve hükümet SVB’yi tasfiye ettiğinden müşteriler bazı sigortasız fonlar alabilirken, paralarını geri alıp alamayacakları henüz kesin değil.

FDIC’ye göre, Silikon Vadisi dışında nispeten bilinmeyen SVB, geçen yılın sonunda 209 milyar dolarlık toplam varlığa sahip ilk 20 ABD ticari bankasından biriydi. Washington Mutual’ın 2008’de iflas etmesinden bu yana başarısız olan en büyük borç veren oldu.

Kongre tepki gösteriyor

Analistler, bankanın çöküşünün, SVB’deki hissesini düşüren Wall Street’teki ilk paniğe rağmen, 2008 mali krizi sırasında bankacılık sektörünü vuran domino etkisine sahip olmayacağını söylediler.

Beyaz Saray Yönetim ve Bütçe Ofisi müdürü Shalanda Young, Pazar günü CNN’den Kaitlan Collins ile yaptığı bir röportajda ABD bankacılık sisteminin şu anda “daha dayanıklı” olduğu konusunda ısrar etti.

Young, “State of the Union” programında “Finansal krizden öncekinden daha iyi bir temele sahip. Bunun büyük ölçüde reformlardan kaynaklandığını” söyledi.

Ama düşüş var Kurtarma paketi Washington’da tartışma yarattı Milletvekilleri sonuçları değerlendiriyor.

Pazar günkü toplantıya aşina iki kaynak CNN’e verdiği demeçte, California milletvekilleri hükümetin banka için bir alıcı bulmasına ve bankayı kurtarmasına yardım etme anlaşmaları üzerinde oybirliğiyle anlaştılar.

California Demokrat Temsilcisi Adam Schiff CNN’e yaptığı açıklamada, “İlk ve en önemli endişemiz, etkilenen işçiler ve maaş çekleri için olmalıdır.”

Güney Carolina Cumhuriyetçi temsilcisi Nancy Mays, Collins’e “Birliğin Durumu”na verdiği ayrı bir röportajda “şu anda” bir kurtarma paketini desteklemediğini söyledi, ancak “henüz erken” olduğu konusunda uyardı.

“Özel şirketleri kurtarmaya devam edemeyiz çünkü eylemlerinin bir sonucu yok. Hata yaparlarsa veya kanunları çiğnerlerse insanlar bu ülkede hesap vermeli.”

Meclis Başkanı Kevin McCarthy Pazar günü Fox News’e yaptığı açıklamada, Yellen ve Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell ile SVB’nin çöküşü hakkında konuştuğunu ve “mevcut durumu idare edecek araçlara sahip olduklarına” inandığını söyledi.

READ  Mayorgas'ın azil davası başlıyor. Demokratlar derhal azil talebinde bulunuyor

Kaliforniyalı Cumhuriyetçi, “Bunun ciddiyetini biliyorlar ve piyasalar açılmadan önce bazı duyurular yapmaya çalışıyorlar” dedi.

Silikon Vadisi’nin çoğunu temsil eden başka bir Kaliforniyalı Demokrat. Ro Khanna, Hazine Bakanlığı’nın SVB’deki tüm mevduat sahiplerinin paralarına erişimini sağlamada daha proaktif olması gerektiğini söyledi.

CBS News’e verdiği demeçte Khanna, “Politika, Pazartesi sabahı tüm mevduat sahiplerinin korunacağı ve hesaplarına tam erişime sahip olacağı şeklinde olmalıdır.”

Khanna, merkezi kendi bölgesinde bulunan SVB’nin yatırımcıları ve hissedarlarının kurtarılmaması gerektiğini de açıkça belirtti.

“Yöneticilere sempatim yok, orada dengeyi sağlayan insanlara sempatim yok. Ama mevduat sahipleri korunuyor” dedi.

Temsilciler Meclisi Mali Hizmetler Komitesi üyesi New Jersey Demokratı Temsilci Josh Gottheimer Pazar günü Yellen, Powell, FDIC Başkanı Martin Grunberg ve Para Birimi Denetçiliği Ofisi Başkan Vekili Michael Hsu’ya bir mektup gönderdi. “Hızlı hareket etmeliler.”

CNN tarafından alınan mektubun bir kopyasına göre Gottheimer, FDIC’nin SVB için “bankanın mevduat sahipleri ve borç alanlar için sorunsuz bir geçiş sağlayacak kaynaklara sahip” bir alıcı bulmaya öncelik vermesini önerdi.

Senato Bankacılık Komitesi üyesi Kevin Cramer, SVB’nin çöküşünün “o kadar yerel olduğuna ve sorunu bu şekilde çözebileceğimize” inandığını söyledi.

Kuzey Dakota Cumhuriyetçisi, “Sorun şu ki, piyasaların duygusal olduğu çok duygusal bir zamanda yaşıyoruz. Sosyal medyanın bu duyguların bir kısmını hızlandırıcı olduğunu öne sürmek bence sorunlu olabilir.” söz konusu. NBC Haberleri. “Ama umarım hafta sonu biraz sakinlik ve kesinlikle biraz strateji getirir.”

Bu haber ve başlık, ek raporlarla güncellendi.

CNN’den David Goldman, Andrew Millman, Eileen Greif, Alison Morrow, Matt Egan ve Jack Forrest bu rapora katkıda bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir