Faiz artırım haftasında borsalar sallanıyor

  • Fed 25 baz puan, ECB ve BoE 50 baz puan zam gördü
  • Teknoloji devleri gelir kararlarına yön veriyor
  • Hisse senetleri Ocak ayındaki rallide düştü

Sidney/Londra, Ocak 30 (Reuters) – Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki faiz oranlarındaki artışlar ve ABD’deki istihdam ve ücret verilerinin piyasaların gündemini belirlemesiyle Pazartesi günü hisse senetleri düştü. Enflasyonla savaşta yeni bir güncelleme.

Yatırımcıların Çarşamba günü Federal Rezerv’in oranları 25 baz puan artırmasını ve ardından İngiltere Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası’nın yarım puanlık artışlar yapmasını beklemesiyle, bu senaryodan herhangi bir sapma gerçek bir şok olur.

Teknoloji şirketinin kazançları, Nasdaq’ı 2001’den beri en iyi Ocak ayına götürmek isteyen Wall Street boğalarının cesaretini de test edecek.

Avrupa’nın ana endeksi STOXX endeksi Pazartesi sabahı %0,5 düşerek MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik borsa endeksinde hafif bir düşüşün yankısını yaptı. (.MIAPJ0000PUS)Çin’in yeniden açılması ekonomisini canlandırdığı için Ocak ayında %11 arttı.

Bu arada ABD hisse senetleri, yatırımcılar hafta içinde Federal Rezerv’den rehberlik beklerken, S&P 500 vadeli işlemleri ve Nasdaq vadeli işlemleri yaklaşık %1 düşüşle gergin bir Pazartesi havası izledi.

Analistler, enflasyonu kontrol altına almak için daha şahin bir üslup bekliyorlar. daha fazla oku

JP Morgan baş ekonomisti Bruce Gassman, “ABD istihdam piyasaları hala sıkı, çekirdek enflasyon yükselirken ve mali koşullar rahatlarken, Fed Başkanı Powell’ın tonu şahin olacak ve 25 baz puanlık artışlara ara verildiği anlamına gelmiyor” dedi. Mart ayında bir zam daha bekleyen.

Faiz indirimlerinin piyasa fiyatlarına karşı bu yıl geri adım atmaya devam etmesini bekliyoruz” dedi.

Vadeli işlemlerin, oranların Mart ayında %5 civarında olmasını ve yıl sonuna kadar yalnızca %4,5’e düşmesini beklediği göz önüne alındığında, şu anda bunu yapmak için pek çok teşvik var.

READ  Asya-Pasifik Piyasaları, Merkez Bankası, Faiz Artışı, RBA

Dolar endeksi, merkez bankasının faiz artırım döngüsünün sonuna yaklaştığına dair artan beklentiler nedeniyle art arda dördüncü aylık %1,5’ten fazla kayıpla yatay seyrediyor.

Apple’ın çekirdeği

10 yıllık tahvillerin getirisi, esas olarak Fed’in sıkılaştırma konusunda daha sert konuşması nedeniyle mali koşulların gevşemesine bağlı olarak bu ay 33 baz puan düşerek %3.50’ye geriledi.

Bu karamsar görünüm, ABD ücretlerinden, istihdam maliyet endeksinden ve çeşitli ISM anketlerinden elde edilen verilerle de test edilecek.

AB enflasyon okuması, ECB’nin Mart ayı için yarım puanlık bir faiz artırımı sinyali verip vermeyeceği veya sıkılaştırma hızında bir yavaşlamaya kapı açıp açmayacağı konusunda çok önemli olabilir. daha fazla oku

Wall Street’in son rallisine gelince, Apple Inc’in kazancına bağlı. (AAPL.O)Amazon.com (AMZN.O)Alfabe A.Ş. (GOOGL.O) ve meta platformlar (META.O)Diğerleri arasında.

Wedbush analistleri, “Apple, küresel tüketiciler için genel talep öyküsüne bir bakış ve Çin’in yavaş yavaş hafiflemeye başlayan tedarik zinciri sıkıntılarının bir anlık görüntüsünü sağlayacak” diye yazdı.

“Son Asya tedarik zinciri testlerimize dayanarak iPhone 14 Pro talebinin beklenenden daha güçlü olduğuna inanıyoruz” diye eklediler. “Apple, bazı maliyetleri kısacak, ancak toplu işten çıkarmalar beklemiyoruz.”

Fed’in erken gevşemesinin piyasa fiyatlaması, bu ay şimdiye kadar %1,6 kayıpla önde gelen para birimleri sepeti karşısında 101,790’a düşen dolar üzerinde ağırlık yarattı.

Euro, Ocak ayında %1,5 artışla 1,0878 dolara yükseldi ve dokuz ayın zirvesinin hemen üzerinde. Japonya Merkez Bankası’nın aşırı gevşek politikalarını inatla savunmasına rağmen dolar, yen karşısında %1,3 kayıpla 129,27 oldu.

Dolardaki ve getirilerdeki düşüş, aydan bugüne %5,8 artışla ons başına 1.930 dolara ulaşan altın için bir nimet oldu.

Kıymetli metal, önemli merkez bankası hamleleri ve veri yayınları öncesinde Pazartesi günü yatay seyretti.

READ  Biden, DC ceza yasası değişikliklerini engelleyen Cumhuriyetçi destekli yasa tasarısını veto etmeyecek

Çin’in hızla yeniden açılması, genellikle emtialar için beklenmedik bir düşüş olarak görülüyor ve bakırdan demir cevherine ve petrol fiyatlarına kadar her şeyi destekliyor.

Brent %1 düşüşle varil başına 85,88 dolardan işlem görürken, ABD ham petrolü 87 sent düşüşle 78,8 dolardan işlem gördü.

Wayne Cole ve Lawrence White’ın hazırladığı rapor; Kurgu: Christopher Cushing ve Arun Koiyur

Standartlarımız: Thomson Reuters Güven İlkeleri.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir