Ezeli düşmanlar İran ve Suudi Arabistan, Çin’in arabuluculuk yaptığı anlaşmada bağları yenilemeyi ve büyükelçilikleri yeniden açmayı kabul etti

Suudi Arabistan ve İran dünya haritası üzerinde

Geneursula | E+ | İyi resimler

DUBAİ, Birleşik Arap Emirlikleri – Uzun süredir bölgesel rakipler olan İran ve Suudi Arabistan, her iki hükümetin de devlet medya ajansları aracılığıyla yaptığı duyuruya göre, Pekin’de Çin liderliğindeki görüşmelerin ardından diplomatik ilişkileri yeniden başlatma ve birbirlerinin büyükelçiliklerini yeniden açma konusunda anlaştılar.

İran haber ajansı IRNA’nın bildirdiğine göre, “Görüşmeler sonucunda İran ve Suudi Arabistan, diplomatik ilişkileri yeniden başlatma ve büyükelçilikleri yeniden açma konusunda anlaştılar.” Cuma günü bildirildi.

Suudi Arabistan’ın devlete ait Suudi Basın Ajansı duyuruyu doğruladı Kendi açıklamasında.

Suudi Arabistan’dan yapılan açıklamada görüşmelere liderlik ettiği için Pekin’e teşekkür edildi.

“Çin’in Suudi Arabistan ile İran İslam Cumhuriyeti arasında iyi komşuluk ilişkilerinin geliştirilmesine verdiği destek, Çin Halk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ekselansları Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in asil çabalarına bir yanıttır… İki ülke temsilcileri görüştü SPA’dan yapılan açıklamada, 6-10 Mart 2023 tarihleri ​​arasında Pekin’de gerçekleştirilecek” denildi.

Riyad’ın “aralarındaki farklılıkları diyalog ve diplomasi yoluyla ve kardeşlik bağlarının ışığında çözme konusundaki ortak arzularından ilerlemek” olarak tanımladığı bir süreç olan Suudi krallığı ile İran arasındaki müzakereleri kolaylaştırma ve destekleme konusundaki Çin liderinin rolünü vurguladı.

İran ve Suudi Arabistan uzun süredir birbirlerini bölgeyi istikrarsızlaştırmakla suçluyorlar ve birbirlerini Yemen, Lübnan ve Suriye gibi bölgesel çatışmaların karşı taraflarında ciddi güvenlik tehditleri olarak görüyorlar.

Suudi Arabistan, İranlı protestocuların Suudi yetkililerin önde gelen bir Şii din adamı da dahil olmak üzere 47 muhalifi infaz etmesine misilleme olarak Tahran’daki Suudi büyükelçiliğini basmasının ardından 2016 yılında İran ile diplomatik bağlarını kopardı.

Bu önemli bir mesajdır ve yakında güncellenecektir.

READ  Biden ve McCarthy toplantısı borç tavanı konusunda anlaşma olmadan sona erdi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir