KOPENHAG, 25 Temmuz (Reuters) – Son haftalarda Danimarka ve İsveç’te Müslümanları kızdıran benzer protestoların ardından küçük bir grup İslam karşıtı aktivist, Salı günü Kopenhag’daki Mısır ve Türkiye büyükelçilikleri önünde Kuran-ı Kerim’leri ateşe verdi.
Danimarka ve İsveç, İslam’ın kutsal kitabının yakılmasını kınadıklarını ancak ifade özgürlüğünü koruyan yasalar uyarınca bunu engelleyemediklerini söylediler. Geçen hafta Irak’taki protestocular Bağdat’taki İsveç büyükelçiliğini ateşe verdi.
Grup, Salı günü Kopenhag’da bir grup “Danimarkalı vatansever” tarafından bir Kuran yakılmasının ardından Pazartesi günü ve geçen hafta Irak büyükelçiliği önünde sahnelendi. Son bir ayda İsveç’te buna benzer iki olay yaşandı.
Irak dışişleri bakanlığı Pazartesi günü AB ülkelerinden yetkilileri Kuran’ın yakılması ışığında “sözde ifade ve gösteri özgürlüğü hakkını hızla yeniden gözden geçirmeye” çağırdı.
Türkiye Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Kuran’a yönelik “nefret dolu bir saldırı” olarak nitelendirdiği olayı şiddetle kınadığını söyledi ve Danimarka’yı İslam’a karşı bu “nefret suçunu” önlemek için gerekli önlemleri almaya çağırdı.
Mısır dışişleri bakanlığı Salı günü İsveçli yetkilileri Kuran’a yapılan saygısızlığı kınamaya çağırdı.
Danimarka, yakma olaylarını “kışkırtıcı ve utanç verici eylemler” olarak kınadı, ancak şiddet içermeyen göstericileri durdurma gücüne sahip olmadığını söyledi.
Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Løkke Rasmussen Salı günü Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile iki ülkenin ikili ilişkileri ve Kuran’ın yakılması hakkında “yapıcı bir telefon görüşmesi” yaptığını söyledi.
Eskiden Twitter olarak bilinen sosyal ağ X’te “DK, bazı kişilerin bu utanç verici eylemlerini defalarca kınadı. Tüm protestoları barışçıl olmaya çağırdı” diye yazdı.
Kopenhag Üniversitesi hukuk profesörü Drin Baumbach, Reuters’e Danimarka yasalarını açıklayarak, “İnsanlar gösteri yaparken ifade özgürlüğünden yararlanıyor” dedi. “Bu sadece sözlü ifade değil. İnsanlar kendilerini bir şeyleri yakmak gibi farklı şekillerde ifade edebilirler.”
(Raporlayan Louis Brusch Rasmussen, Düzenleyen Terje Solsvik ve Nick McPhee)
Standartlarımız: Thomson Reuters Güven İlkeleri.