Çin, Ukrayna savaşında ateşkes çağrısında bulundu

Pekin, Rusya’nın topyekun işgalinin birinci yıldönümünde kendisini çatışmada arabulucu olarak konumlandırmaya çalışırken Çin, Ukrayna’da ateşkes ve müzakerelere geri dönme çağrısında bulundu.

Ancak Batılı liderler, Pekin’i zaten savaşta Rusya’nın tarafını tutmakla suçlayarak Çin’in niyetini hemen sorguladılar.

Çin Dışişleri Bakanlığı Cuma günü savaşa “siyasi çözüm” konusundaki tutumunu özetleyen 12 maddelik bir bildiri yayınladı, ancak önlemlerin çoğu Pekin’in önceki konuşma noktalarını yineledi.

Çinli diplomatlar, Washington ve NATO’yu çatışmayı körüklemekle suçlarken, Pekin’in Moskova ile yakın bağlarına rağmen tarafsız görünmeye çalışarak, savaş üzerinde zorlu bir denge kurma çabasına giriştiler.

Dışişleri Bakanlığı, durumu doğrudan bir savaş olarak tanımlamayan belgede, “Konuşma ve müzakere, Ukrayna krizi için tek uygulanabilir çözümdür.” dedi. “Krizin barışçıl çözümüne yardımcı olan tüm çabalar teşvik edilmeli ve desteklenmelidir.”

NATO ve Avrupa Komisyonu liderleri, Pekin’in Rusya’nın işgalini kınamaması nedeniyle teklifin lekelendiğini söylediler.

Komisyon Başkanı Ursula van der Leyen, “Elbette politikalara bakacağız, ancak bunlara Çin’in taraf tuttuğu arka plana göre bakacağız” dedi. “Bu bir barış planı değil.”

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Çin’in Ukrayna’daki yasa dışı işgalini kınayamadığı için çok fazla güvenilirliği yok” dedi.

Ancak Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, “Bizi adil ve adil bir barışa yaklaştıran her türlü yapıcı öneriyi memnuniyetle karşılıyoruz” dedi. Pekin’i Kiev ve Moskova ile yakınlaşmaya çağırdı.

Pekin’in ateşkes planının, Rusya işgal altındaki topraklardan çekilene kadar Kiev’de destek kazanması pek olası değil, bu 12 maddelik pozisyon belgesinde belirtilmeyen bir şey.

Ukrayna’nın Pekin’deki büyükelçiliğinin maslahatgüzarı Zhanna Leshshinska, mevcut cephe hattındaki çatışmayı donduracak bir ateşkesi dışladı.

Cuma günü Pekin’de gazetecilere verdiği demeçte, “Görüşümüz, Rusya’nın tüm kuvvetlerini Ukrayna topraklarından koşulsuz olarak çekmesi gerektiğidir.”

Leszczynska, Çin’in Rusya’nın güçlerini çekmesini ve Ukrayna ile angajmanını artırmasını sağlayarak tarafsızlığını kanıtlaması gerektiğini söyledi. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Rusya’nın işgalinin ardından Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky’yi davet etmemiş, ancak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile birkaç kez görüşmüştü.

Renmin Üniversitesi’nde profesör olan Shi Yinhong, Pekin’in iki tarafın da önerisini dikkate almayacağını bildiğini söyledi. “Çin hissediyor [it] “Şu anda sadece NATO’yu eleştirmek için değil, aynı zamanda kendisini Rusya’nın davranışlarından ayırarak uluslararası nüfuzunu bir miktar kurtarmak için savaştaki tarafsızlığını yinelemek gerekiyor” dedi.

READ  Yetkililer - NBC New York

Çin’in üst düzey diplomatı Wang Yi, Çarşamba günü Putin ile bir araya geldiğinde, önerileri sunma konusunda çok az ilerleme kaydetti.

Pekin’in gazetesi savaşta nükleer silah kullanılmasına karşı uyarıda bulundu ve Ukrayna’nın nükleer santrallerinin korunması çağrısında bulundu. BM Güvenlik Konseyi tarafından onaylanmayan yaptırımlara son verilmesi ve Batılı ülkeler tarafından uygulanan yaptırımlara atıfta bulunulması çağrısında bulundu.

Barış önerisi, Washington’un Pekin’in Rusya’ya silah ve diğer ölümcül yardımları göndermeyi düşündüğü yönündeki suçlamalarının ardından geldi. Çatışmanın üzerinden bir yıl geçti ve bazı Çinli milliyetçiler Rusya’ya daha fazla yardım çağrısında bulunurken, Ukrayna’nın doğusunda devam eden kanlı çatışmada hiçbir taraf net bir üstünlük sağlayamadı.

Stoltenberg, “Çin’in Rusya’ya askeri yardım sağlamayı planladığına ve düşündüğüne dair işaretler ve belirtiler olduğunu” ancak şu ana kadar bunu yaptığına dair bir kanıt olmadığını söyledi.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin, Pekin’in askeri ihracat konusunda her zaman sorumlu ve temkinli bir yaklaşım benimsediğini ve herhangi bir çatışma bölgesi veya savaşan tarafla herhangi bir silah anlaşması yapmadığını söyledi. Yaptığımız şey barış görüşmelerini teşvik etmek.

Milliyetçi Çin gazetesi Global Times’ın eski editörü Hu Xijin, Pekin’in doğrudan askeri yardım sağlama konusundaki isteksizliğini destekledi.

Hu, bu hafta yaptığı açıklamada, Çin’in enerji ve gıda ithalatını artırarak ve Çin’den “elektronik, araba ve mikroişlemci” akışını sürdürerek “Rusya’nın yaptırım altındaki ekonomisine muazzam destek” sağladığını söyledi.

Çin gümrük verileri, komşusundan yapılan ithalatın geçen yıl Rus petrol, gaz ve kömür alımlarını artırmasıyla yüzde 43 artışla 114 milyar dolara, ihracatın ise yüzde 13 artışla 76 milyar dolara ulaştığını gösterdi.

Pekin’de Maiqi Ding ve Nian Liu tarafından ek raporlama

Video: Eski HKO Yetkilisi, Çin’in Rusya’nın Nükleer Silah Kullanımını Kontrol Ettiğini Söyledi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir