BM iklim raporu: Bilim adamları iklim felaketinden kaçınmak için ‘hayatta kalma rehberi’ yayınladı

  • Matt McGrath ve Georgina Rannard tarafından
  • Interlaken ve Cardiff’te

resim kaynağı, İyi resimler

resim yazısı,

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nden bilim insanları, buzulların erimeye başladığı İsviçre’de buluşuyor.

BM başkanı Antonio Guterres, iklim değişikliğiyle ilgili yeni ve büyük bir raporun “insanlık için bir hayatta kalma rehberi” olduğunu söylüyor.

Rapor, büyüyen bir iklim felaketini önlemek için temiz enerji ve teknolojinin kullanılabileceğini söylüyor.

Ancak bulgularını kabul etmek için İsviçre’de yapılan bir toplantıda iklim bilimcileri, önemli bir küresel sıcaklık hedefinin kaçırılacağı konusunda uyardı.

Raporları, fosil yakıtlardaki hızlı kesintilerin iklim değişikliğinin en kötü etkilerinden nasıl kaçınabileceğini gösteriyor.

Bulgulara yanıt olarak, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, tüm ülkelerin on yıl içinde net sıfır planlarını sunmaları gerektiğini söyledi. Bu hedefler, gezegenimizin atmosferini ısıtan sera gazı emisyonlarında hızlı düşüşler gerektiriyor.

Rapor, “Herkes için yaşanabilir ve sürdürülebilir bir geleceği güvence altına alma fırsatı hızla kapanıyor” diyor.

Hükümetler daha önce küresel sıcaklık artışının 1.5C’yi aşmasını önlemek için harekete geçmeyi kabul etmişti. Ancak dünya şimdiden 1,1 derece ısındı ve şimdi uzmanlar bunun 2030’larda 1,5 dereceyi geçebileceğini söylüyor.

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (BM’ye artan sıcaklıklar konusunda tavsiyelerde bulunan bilimsel kuruluş) raporu, ilgili tüm hükümetler tarafından kabul edildi.

Yeni çalışmaları, 2018’den bu yana yayınlanan iklim değişikliğinin nedenleri, etkileri ve çözümleri hakkında birkaç önemli bulguyu tek bir ince cilde yoğunlaştırmayı amaçlıyor.

İklim değişikliğinin halihazırda dünya üzerinde sahip olduğu önemli etkilerin ana hatlarını çiziyor ve bunların daha da kötüleşeceğini açıklıyor.

Sera gazı CO2’nin atmosferdeki konsantrasyonu son 2 milyon yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Dünya artık son 125.000 yılda olduğundan daha sıcak ve önümüzdeki on yılda daha da ısınacak.

Raporda, “Kısa vadede bile, çok düşük sera gazı senaryosunda bile küresel ısınma 1,5 dereceye ulaşmayabilir” deniyor.

Imperial College’dan Dr Friedrich Otto, “1,5C’yi hedefler ve 1,6C’ye ulaşırsak, bu artık çok geç ve mahkum olduğumuzu söylemekten çok daha iyi,” dedi. Raporun ana yazım ekibi BBC News’e söyledi.

“Bence bu rapor, deneyerek kazanılacak çok şey olduğunu çok ama çok net bir şekilde gösteriyor.”

Sentez, petrol kuyuları ve gaz boru hatları gibi mevcut fosil yakıt altyapısından kaynaklanan tahmini CO2 emisyonlarının, bu önemli sıcaklık eşiğinin altında kalmak için kalan karbon bütçesini – hala salınabilecek CO2 miktarını – aşacağını gösteriyor.

ABD’deki söğüt yağı veya Birleşik Krallık’taki Cumbria kömür madeni gibi yeni projelerden açıkça bahsedilmese de, dahil olan bilim adamlarının bunların etkileri hakkında bazı şüpheleri var.

Raporda, Alman Uluslararası ve Güvenlik İşleri Enstitüsü’nden Dr Oliver Geden, “(Fosil yakıtlar için) bir son tarih yok, ancak halihazırda sahip olduğumuz fosil yakıt altyapısının bu karbon bütçesini aşacağı açık” dedi. baş yazar, BBC News’e söyledi.

resim yazısı,

Dünyanın önde gelen bilim adamları, hükümetler tarafından kabul edilmesi gereken bir BM raporu yazdı

“Yeni fosil yakıt altyapısını açmaya yönelik kalan karbon bütçesi kesinlikle 1.5C hedefiyle uyumlu değil.”

Belge, yalnızca “geçici bir aşım” olduğu için 1.5C’yi aşmanın dünyanın sonu olmayacağını güçlü bir şekilde savunuyor.

Yazarlar, güneş ve rüzgardan üretilen enerji maliyetinde büyük düşüşlere işaret ederek, dramatik değişikliklerin hızla elde edilebileceği konusunda iyimserler.

Ancak rapor, mümkün olan en kısa sürede net sıfır emisyona ulaşmanın yanı sıra, büyük ölçekli karbondioksit giderme teknolojisi kullanımının gerekli olacağını da kabul ediyor. Bilim adamları, bunun Dünya’nın sıcaklığını tekrar kontrol altına almak ve 1,5C’nin altına getirmek için gerçekçi bir plan olduğunu söylüyor.

Bazı gözlemciler bu teknolojilerin kanıtlanmadığına dair şüpheleri var.

Onay oturumuna katılan Uluslararası Çevre Hukuku Merkezi’nden Lili Fuhr, “Ne olması gerektiğini biliyoruz, ancak karbon giderme alanı ve karbon tutma ve depolama fikirleri büyük bir dikkat dağıtıcı” dedi.

“Ancak bu teknolojilerin savunucuları, bunun karbon gidermeye büyük bir yatırım çağrısı olduğunu söylemek için bunu çevireceklerini düşünüyorum.”

Raporun daha acil eylem çağrısına yanıt olarak, BM Genel Sekreter, ülkeleri on yıl içinde net sıfır planlarını sunmaya çağırdı.

“Gelişmiş ülkelerin liderleri, 2040 yılına kadar mümkün olduğunca net sıfıra ulaşmayı taahhüt etmeli, bu da hepsinin saygı duyması gereken bir eşik” dedi. Ayrıca, 2050’den sonra net sıfır planlarını açıklayan Hindistan ve Çin gibi ülkeleri, bu planları on yıl ileriye götürmeye çağırdı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir