Bir SpaceX kapsülü, en son dört kişilik mürettebatı Uluslararası Uzay İstasyonuna teslim ediyor

3 Mart (Reuters) – İki ABD astronotu, bir Rus kozmonotu ve bir Birleşik Arap Emirlikleri astronotu taşıyan bir SpaceX Crew Dragon kapsülü, Cuma günü erken saatlerde Uluslararası Uzay İstasyonuna (ISS) güvenli bir şekilde ulaştı. .

Endeavour olarak bilinen otonom uzay aracı, NASA’nın Florida Cape Canaveral’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden fırlatılmasından yaklaşık 25 saat sonra, Cuma günü saat 01:40 EST’den (0640 GMT) kısa bir süre sonra uzay istasyonuna kenetlendi.

Buluşmanın canlı bir NASA web yayınına göre, ISS ve kapsül Doğu Afrika kıyıları üzerinde saatte 17.500 mil (28.164 km) hızla Dünya’nın yaklaşık 250 mil (420 km) yukarısında uçtuğunda bağlantı doğrulandı.

Crew Dragon istasyona son yaklaşırken yanaşma manevraları programın gerisinde kaldı.

SpaceX yer kontrol ekipleri, kapsülü kenetlenme portuna sabitlemek için kullanılan 12 kilitleme kancasının tamamının doğru şekilde yerleştirildiğini kontrol ederken, kapsülü ISS’den 65 fit (20 metre) 23 dakika boyunca askıya aldı.

En son güncellemeler

2 hikayeye daha bakın

Yer ekipleri tarafından uygulanan bir yazılım geçersiz kılmanın ardından sorun nihayet çözüldü.

Varışta mürettebat, yaklaşık iki saat sürmesi beklenen istasyon içinde yumurtadan çıkmadan önce, kapsül ile ISS arasındaki geçişe basınç uygulayan standart bir dizi sızıntı testi yapacak.

Dört kişilik ekip gemiye bindikten sonra, uzayda insan hücresi büyümesi çalışmalarından mikro yerçekiminde yanıcı maddelerin kontrolüne kadar uzanan 200’den fazla deney ve teknik gösteriden oluşan yoğun bir iş yüküyle karşı karşıya kalır.

READ  Patlamalar Rus saldırısından sonra Kiev'i sallıyor: canlı güncellemeler

ABD uzay ajansı, NASA’nın Artemis programı kapsamındaki bazı araştırmaların, Ay’a ve ötesine uzun süreli insan misyonlarının önünü açabileceğini söyledi.

ISS mürettebatı, istasyonun bakım ve onarımını yapmaktan ve diğer astronotların ve kargo yüklerinin geliş ve gidişine hazırlanmaktan sorumludur.

Tayin edilen Mürettebat 6, milyarder Elon Musk tarafından kurulan özel roket girişiminin Mayıs 2020’de Amerikan astronotlarını yörüngeye göndermeye başlamasından bu yana SpaceX’in NASA için uçurduğu altıncı uzun vadeli ISS ekibini işaret ediyor. Musk, elektrikli otomobil üreticisi Tesla (TSLA ).O) ve sosyal medya sitesi Twitter’ın CEO’sudur.

En son mürettebat üyesi, yörüngede 40 günden fazla oturum açmış eski bir ABD Donanması denizaltı subayı, üç uzay mekiği ve yedi uzay yürüyüşü deneyimi olan 59 yaşındaki Stephen Bowen. Elektrik mühendisi, bilgisayar bilimi uzmanı ve ticari pilot olan 37 yaşındaki NASA astronotu arkadaşı Warren “Woody” Hoburg, ilk uzay uçuşunu yaptı.

Mürettebat 6 misyonu ayrıca, uzun süreli bir uzay istasyonu ekibinin parçası olarak ülkesinden uzaya giden ikinci kişi ve ABD topraklarından fırlatılan ilk kişi olan 41 yaşındaki BAE astronotu Sultan Al Nayadi’yi de içeriyordu.

Dört kişilik Mürettebat 6’yı, Alneyadi gibi bir mühendis ve kozmonot olan 42 yaşındaki Rus kozmonot Andrey Fedaov tamamlıyor.

Los Angeles’tan Steve Corman tarafından bildiriliyor. Gerry Doyle tarafından düzenleme

Standartlarımız: Thomson Reuters Güven İlkeleri.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir