Biden ve McCarthy, temerrüde yaklaşan ABD borç tavanı konusunda bir anlaşmaya varmaya yakın görünüyor

WASHINGTON, 25 Mayıs (Reuters) – ABD Başkanı Joe Biden ve kongredeki üst düzey Cumhuriyetçi Kevin McCarthy, Perşembe günü harcamaları kısma ve hükümetin 31,4 trilyon dolarlık borç tavanını yükseltme konusunda bir anlaşmaya varıyor gibi görünüyor. .

Müzakerelere aşina bir kişiye göre, anlaşma hükümetin barınma ve eğitim gibi isteğe bağlı programlara harcayabileceği toplam tutarı belirleyecek, ancak bunu bireysel kategorilere ayıramayacak. Başka bir kaynağa göre ise iki taraf arasında 70 milyar dolarlık bir fark bulunuyor ve bu fark 1 trilyon doları aşabilir.

Müzakereler tele kadar gider.

Hazine Bakanlığı, merkezi hükümetin 1 Haziran’a kadar tüm yükümlülüklerini yerine getirmek için nakit sıkıntısı çekebileceği konusunda uyardı. Bu tarih, bazı piyasa gözlemcileri için demir yumruklu bir son tarih değil.

Herhangi bir anlaşmanın hem Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Temsilciler Meclisi’nden hem de Demokratların kontrolündeki Senato’dan geçmesi gerekiyor. Bazı sağcı Cumhuriyetçiler ve birçok liberal Demokrat uzlaşma olasılığından rahatsız olduklarını söylediğinden, bu aldatıcı olabilir.

Meclis Başkanı McCarthy, günün erken saatlerinde her iki tarafın da ilerleme kaydettiğini söyledi.

McCarthy gazetecilere “Dün gece yarısından sonra epey çalıştık” dedi. “Hala çözülmemiş bazı sorunlar var ve bu sorunu çözmek için ekiplerimizi 7/24 çalışmaya yönlendirdim.”

Ofisi, Demokrat cumhurbaşkanı ile olası bir anlaşma hakkında yorum yapma talebine yanıt vermedi.

Anlaşma, yalnızca geniş harcama çerçeveleri belirleyecek ve milletvekillerinin önümüzdeki haftalarda ve aylarda boşlukları doldurmasına izin verecek.

Kaynaklardan biri, müzakerelerde önemli bir anlaşmazlık noktası olacak olan toplam askeri harcama miktarını belirleyeceğini söyledi.

Güçlü Cumhuriyetçi parti grubuna liderlik eden temsilci Kevin Hearn, Cuma öğleden sonra Reuters’e bir anlaşmanın muhtemel olduğunu söyledi.

Cumhuriyetçiler ilerleme kaydetse bile McCarthy, milletvekillerinin oylamaya dönmeye hazır olmaları koşuluyla Perşembe günü bir haftalık tatil için Washington’dan ayrılmalarına izin vermeye hazırlanıyor. Senato şimdi dışarıda, ancak geri dönmeye hazır olmalı.

READ  İkinci PRP enjeksiyonundan sonra Aaron Judge'ın ayak parmağında iyileşme

ABD’nin temerrüde düşmesi küresel mali piyasaları yükseltir ve ABD’yi resesyona sürükler.

Potansiyel azalma

Kredi derecelendirme kuruluşu DPRS, Morningstar, Fitch, Moody’s ve Scope Ratings’ten gelen benzer uyarıları yineleyerek Perşembe günü ABD’yi potansiyel bir not indirimi için gözden geçirdi. Başka bir şirket olan S&P Global, benzer bir borç tavanı duruşunun ardından 2011’de ABD borcunun notunu düşürdü.

Aylarca süren soğukluk Wall Street’i ürküttü, ABD hisse senetleri üzerinde ağırlık yarattı ve ülkenin borçlanma maliyetlerini yükseltti. Haziran başında vadesi dolan ABD Hazine bonolarının getirileri, yatırımcıların tedirgin olduğunun bir işareti olarak Perşembe günü erken ticarette yükseldi.

ABD Hazine Müsteşarı Wally Adeyemo, borç tavanına ilişkin endişelerin şimdiye kadar hükümetin faiz maliyetlerini 80 milyon dolar artırdığını söyledi. Washington’da bir yatırım endüstrisi konferansında “Günün sonunda para Amerikan halkının cebinden çıkıyor” dedi.

Milletvekilleri, halihazırda onayladıkları harcamaları ve vergi indirimlerini karşılamak için genellikle kendi koydukları borç tavanını yükseltmek zorunda kalıyor.

Meclis milletvekillerinin herhangi bir borç tavanı yasa tasarısını oylamadan önce okumaları için üç günleri olacak. Senato’da Cumhuriyetçi Mike Lee, anlaşmanın tutmaması halinde hızlı bir oylamayı engelleyeceğini söyledi ve bu da eylemi birkaç gün geciktirebilir.

McCarthy, herhangi bir anlaşmanın önümüzdeki yıl ihtiyari harcamaları azaltmak ve önümüzdeki yıllarda harcama artışını frenlemek zorunda kalacağını ve şu anda ekonominin yıllık üretimine eşit olan ABD borcunun büyümesini yavaşlatacağını söyledi.

Ayrıca, Cumhuriyetçileri hedeflerini ıskalamaları halinde varsayılana izin vermeye alenen çağıran eski Başkan Donald Trump ile müzakereler hakkında kısaca konuştuğunu söyledi.

Biden, gelecek yıl harcamaların mevcut seviyelerde dondurulmasını ve borcun kontrol altına alınmasına yardımcı olmak için çeşitli vergi artışlarının yapılmasını önerdi.

Tarafların hem sağındaki hem de solundaki milletvekilleri uzlaşma belirtilerinden bıkmış durumda. Aşırı sağcı Freedom Caucus’un bir üyesi olan Cumhuriyetçi Temsilci Chip Roy, herhangi bir anlaşmanın geçen ay onayladıkları keskin harcama kesintilerini içermesi gerektiğinde ısrar etti.

READ  Justin Bieber müzik haklarını 200 milyon dolara sattı

Bu arada bazı Demokratlar, günde birkaç kez gazetecilere brifing veren McCarthy’nin tam aksine, Biden’ın Cumhuriyetçilerin önerilen harcama kesintileri konusunda sesini yeterince yükseltmediğini söylüyor.

101 üyeli Kongre İlerici Grup Grubuna liderlik eden Demokrat Temsilci Pramila Jayapal, Biden için “Keşke platformunu daha fazla kullansa” dedi.

Nandita Bose, Jared Renshaw, David Morgan, Moira Warburton, Steve Holland, Andrea Shalal, Richard Cowan, Douglas Gillison ve Graeme Slattery’nin hazırladığı rapor; Andy Sullivan tarafından; Kurgu: Scott Malone, Alistair Bell ve Rosalba O’Brien

Standartlarımız: Thomson Reuters Güven İlkeleri.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir